Meclis Başkanı Yarın Seçilecek

Meclis Başkanı Yarın Seçilecek

Dönem parlamentosunda TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda İsmet Yılmaz 256, Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı. Oylamaların ilk ikisinde oy çoğunluğu sağlanamadığı için yarın yapılacak

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, oylama başlamadan önce uyulacak kuralları ve seçimin nasıl yapılacağını hatırlattı.

Anayasa hükümlerine göre, TBMM Başkanı seçilebilmek için yapılacak oylamaların ilk ikisinde adaylardan birinin üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğunun oyunu alması gerekiyor.

Genel Kurul'da daha sora aday olan milletvekillerinin başvuruları okundu.

Milletvekilleri, TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM Geçici Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat için oy kullandı.

Yemin etmeyen milletvekilleri yemin etti

Oturumun başında Baykal, geçen birleşimde bulunmayan milletvekillerini yemin için kürsüye çağırdı.

AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Ankara milletvekilleri Gülsüm Bilgehen ve Haluk Koç, HDP Adana milletvekilleri Rıdvan Turan, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat yemin etti.

Ayağı kırık olan Rıdvan Turan, tekerlekli sandalye ile kürsüye çıktı.

Genel Kurul'da Cumhurbaşkanlığı'nın, Bakanlar Kurulu'nun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar Bakanlar Kurulu'nun görevine devamının istendiğine ilişkin tezkeresi de okundu.

AA