MEB, özel Öğretim Kurslarının Standartlarını Belirledi

MEB, özel Öğretim Kurslarının Standartlarını Belirledi

Dershanelere ilişkin iptal kararı sonrası kurulması planlanan özel öğretim kurslarının standartları ile ilgili yönerge hazırlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurslarının standartlarını belirledi. Buna göre, özel öğretim kurslarında ve temel liselerin hafta sonu mezun öğrencilere vereceği kurslar için sınıflardaki öğrenci sayısı en fazla 16 olacak.
MEB'in, Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin iptal kararları sonrası Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik, 8 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda geçen yıl yapılan düzenlemede olduğu gibi yeni yönetmelikte de dershane ibaresi yer almamıştı. Ancak Bakanlık, bireylerin tercihleri doğrultusunda okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının üretilmesi için özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu ve yetenek kursu başlıklarında yeni kurs tanımları getirmişti. 
Bakanlık, yönetmelik değişikliğinin ardından Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'ni de yeniden düzenledi. Yönergede, MEB'in Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında açılabilecek özel öğretim kursları için belirlediği yeni standartlar yer alıyor. 
KONTENJAN 16 KURSİYERLE SINIRLANDI
Yönergede, eğitim öğretim faaliyetlerinin yapıldığı derslik tanımının yanına, bilim dersliği tanımı eklendi. Buna göre, bilim dersliği özel öğretim kurslarında her bir bilim grubu için ayrı ayrı oluşturulan, bilim grubunun öğrenim seviyesine uygun programın amaçlarının gerçekleşebilmesi için dersin işlenişinde gerekli araç gereçlerin bulunduğu mekanlar olarak yer alıyor. 
Yönergeye göre, lise ve dengi okul mezunlarına yönelik özel öğretim kursları bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerin hafta sonu kontenjanları, okulun derslik, laboratuvar ve bilişim teknolojileri derslikleri dikkate alınarak belirlenecek. Bu dersliklere en fazla 16 kontenjan verilebilecek. 
Yeni yönergeyle, kişisel gelişim kursları, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursları, yetenek kursları ile kategorisi belirlenmemiş diğer çeşitli kurslarda bulunması gereken bölümler de yeniden düzenlendi. Buna göre, özel öğretim kursları, bağımsız girişi bulunan binalarda açılacak.
Bu kurslarda en az 10 metrekare müdür odası, müdür yardımcısı odası, 5 öğretmene kadar en az 8 metrekarelik, 5’ten fazla her öğretmen için 1,5 metrekare yer ilave edilecek şekilde öğretmenler odası olacak. 
BİLİM DERSLİĞİNİN STANDARTLARI
Özel öğretim kurslarında, bilim dersliklerinin en az 15 metrekare olması gerekecek. Bir dersliğe 16 kursiyerden fazla kontenjan verilmeyecek.
Her bir bilim grubu için en az 2 bilim dersliği oluşturulacak. Lise ve dengi okul öğrencilerinin öğrenim gördüğü bilim derslikleri ile mezun kursiyerlerin öğrenim gördüğü bilim derslikleri kursun ayrı katlarında oluşturulacak. Bilim dersliklerinde, ilgili bilim grubuna yönelik kitap, süreli yayın gibi bulundurulan, ihtiyaca cevap verebilecek büyüklükte kitaplık yer alacak. Ayrıca isteğe bağlı olarak internet erişimi sağlanabilecek, sanal kütüphane oluşturulabilecek. 
Özel öğretim kursunun fizik, kimya veya biyoloji bilim gruplarından en az birinde eğitim verilmesi halinde en az bir laboratuvar düzenlenecek. Bu bilim grupları için ortak bir laboratuvar oluşturulabileceği gibi her biri için ayrı ayrı laboratuvar da oluşturulabilecek. 
Laboratuvarda her bir öğrenci için ayrılacak kullanım alanı en az 1,5 metrekare olarak belirlendi. Laboratuvarda ayrıca ihtiyaç duyulan ölçüde laboratuvarın içinde veya bitişiğinde hazırlık odası bulunacak. Birbirine bitişik laboratuvarlarda hazırlık odası ortak kullanılabilecek. Laboratuvarlarda insan sağlığını korumaya yönelik her türlü önlem alınacak. 
Kütüphanede, kitapların konulduğu kısım ve okuma bölümü birlikte veya ayrı ayrı düzenlenebilecek. Okuma bölümü kitapların konulduğu bölümden küçük olmamak üzere kütüphanenin toplam alanı en az 20 metrekare olacak. Binanın farklı alanlarında aynı özelliklerde iki kütüphane düzenlenebilecek. Aynı alanda internet üzerinden bilgi iletişim imkanı verilecek şekilde düzenleme yapılabilecek. Kütüphane, binanın kolay ulaşılabilen bölümünde oluşturulacak. 
Ölçme değerlendirme odası isteğe bağlı olarak en az 10 metrekare olmak üzere düzenlenecek. Lise ve dengi okul öğrencileri ile mezunlar için ayrı katlarda olmak kaydıyla, her 30 kursiyer için bir tuvalet ve lavabo, 30 öğretmene kadar bir tuvalet ve lavabo ayrılacak. 30'dan fazla öğretmeni olan kurslarda, her 30 öğretmen için bir tuvalet ve lavabo daha ayrılması gerekecek. Tuvalet ve lavabolar, kurumda öğrenim gören kız ve erkek kursiyerler ile kadın ve erkek öğretmenler için ayrı ayrı düzenlenecek. 
Kız ve erkek kursiyerler için kurumda düzenlenen lavabo ve tuvaletlerden birer tanesi engelli bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenecek. 
Teneffüshane bina içinde bağımsız bir bölüm halinde olabileceği gibi ayrı ayrı bölümlerden de meydana gelebilecek. Toplam teneffüshane alanı olarak derslik, yönetim, eğitim ve öğretime ayrılan diğer alanlar dışındaki yerler kabul edilecek.