Mavi Marmara Davası Ertelendi

Mavi Marmara Davası Ertelendi

Çağlayan Adliyesi'nde görülen Mavi Marmara Davası 12 Nisan 2016 tarihine ertelendi

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmadı. Tarafları, avukatları temsil etti.

Daha önceki ara kararlar gereği ifade vermesi için çağrılan 4'ü yabancı uyruklu 8 mağdur aktivistin de hazır bulunduğu duruşmayı, bazı yabancı uyruklu avukatlar da izledi. 

Duruşmada, saldırı olayında yaralanan Uğur Süleyman Söylemez'in, sonradan hayatını kaybetmesi üzerine farklı bir esas üzerinden açılan dava dosyasının da ana dava dosyasıyla birleştirildiği tutanağa geçirildi. 

Ayrıca, Mavi Marmara gemisinde 25 Mayıs'ta yapılan keşifle ilgili bilirkişi raporunun da mahkemeye sunulduğu belirtildi. 

"ATIŞLAR HEDEF GÖZETİLEREK YAPILDI"

Mahkeme heyetince raporun sonuç kısmında, "gemideki saldırıyla meydana gelen tüm yaralama ve ölümlerin, bilinçli ve isabet alınarak yapılan atışlarla gerçekleştiği, atışların hedef gözetilerek ve öldürme amacıyla yapıldığı" tespitinin yer aldığı bildirildi.

Duruşmada tercüman aracılığıyla dinlenilen mağdurlardan ABD'li Katherine Sheetz, filoda yer alan Amerikan gemisinde bulunduğunu belirterek, "Buluşma noktasına gece vardık. Sabah 04.15 civarında etrafımızda botlar görmeye başladık. Üzerimizde de helikopterler vardı. İniş yapmaya çalıştılar. Üst kattakiler şiddet içermeyen bir şekilde sadece su tutarak inenleri engellemeye çalıştı. Helikopter uzun bir süre dolaştığı için gemide şiddet içermeyen bir şey olmadığını bildiklerinden eminim" diye konuştu. 

"ULUSLARARASI SULARDA OLDUĞUMUZU BİLİYORDUM"

Sheetz, olanların hepsini filme aldığını ancak İsrailli askerlerin bütün malzemeler gibi kameralarına da el koyduğunu ifade ederek, vücudunda camların patlaması nedeniyle kesikler oluştuğunu, arkadaşının burnunun kırıldığını, tutuldukları kampta insanları itilip kakıldığını gördüğünü, 3 gün boyunca nezarethanede tutulduklarını ve daha sonra teslim aldığı banka kartıyla Telaviv'de içki satın alındığını fark ettiğini kaydetti.

Gemide ses bombası kullanıldığını ve bu etkiyle gemi camlarının patladığını aktaran Sheetz, şunları anlattı:

"Arkadaşımın yüzüne plastik mermi isabet etti. Avustralyalı bir gazeteci elektro şoka maruz kaldı. Yüzleri maskeli adamlar köpeklerle girdi gemimize. Kötü muamele gördüm. Kapalı yerlerde tutulduk ve tedavi görmedik. Uluslararası sularda olduğumuzu biliyorduk. İsrail'e radyo sinyali gönderip 70 mil sınır dışında olduğumuzu söyledik. İlk taarruzun 20 dakikasını gördüm. Taarruzları şiddetliydi. Üzerimize gelince kaçmaya başladık. 17 kişiydik. Bu esnada kesinlikle şiddet kullanmadan direndik. 2 aktivist kadın kapıda durup onlara, 'gelemeyeceklerini' söyledi. Geminin ABD gemisi olduğunu söylediler ancak kadınların başına çuval geçirdiler. Her bir kişinin başına 2 asker vererek herkesi gemiden zorla çıkardılar. Hukuki hiçbir yardım alamadık. Sorguda bize baskı yaptılar ve hazırladıkları kağıtlara zorla imza attırmaya çalıştılar. Duymak istediklerini söylemeyince sinirlendiler. Kağıtları İbranice olduğu için hiçbirimiz imzalamadık."

Duruşma, 12 Nisan 2016 tarihine ertelendi.

CEZA TALEPLERİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek" suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet, "mala zarar vermeye azmettirmek", "yağma suçuna azmettirmek", "eziyet suçuna azmettirmek", "haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "yaralama suçuna azmettirmek" ve "silahla yaralama suçuna azmettirmek" suçlarından toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası istenmişti.