Marzuki, 3. Özgürlük Filosu'nda Yer Alacak

Marzuki, 3. Özgürlük Filosu'nda Yer Alacak

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Marzuki, Gazze'ye doğru yola çıkacak 3. Özgürlük Filosu'nda yer alacağını doğrulayarak, "Aktivistlerle sonuna kadar beraberim" dedi.

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmaya yönelik 3. Özgürlük Filosu'yla Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanan Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Gazze'nin maruz kaldığı ablukanın Suriye ve Libya gibi sorunlar arasında unutulduğunu ifade eden el-Marzuki, "Özgürlük Filosu projesi başarıya ulaşmalı. Gazze’deki 2 milyondan fazla kişinin temel insan haklarından mahrum bırakılmasını kabul edemiyorum" diye konuştu.

"Biz barışçıl protestocularız. Silah filan taşıyor değiliz. Gazze’deki hasta çocuklara ilaç götürüyoruz” diyen el-Marzuki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsteğimiz, bütün dünyanın yeniden Gazze’deki durumu konuşmaya başlaması. Bu, durumu bir anda iyileştirmez ama en azından belki bir çözüme ulaşılmasını kolaylaştırır. Bütün savaşlar bitmeli. Umuyorum Özgürlük Filosu Gazze’de kabul edilebilir bir çözüm için temel oluşturabilir."

"Görevimizi yerine getirmeye çalışacağız"

El-Marzuki, uluslararası toplumu İsrail’e baskı uygulamaya çağırarak "Özellikle de İsrail’in dostları baskı uygulamalı, İsrail’e, 'Hey, artık bir şeyler yapmalısın, eğer barış istiyorsan şu yönde gitmelisin' demeliler" şeklinde konuştu.

Kendisinin de 3. Özgürlük Filosu'ndaki teknelerden birinde yer alacağını doğrulayan el-Marzuki, "Ben aktivistlerle sonuna kadar beraberim, vazgeçmeyeceğim" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yaklaşan filoya yönelik muhtemel müdahalesiyle ilgili olarak da el-Marzuki, "İsrail’in ne yapacağını bilmiyorum ama ben ne yapacağım, biz ne yapacağız, onu biliyorum. Biz görevimizi yerine getirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Şiddete başvurması halinde bunun, İsrail için olumsuz sonuçlara yol açacağını belirten Marzuki, “Çünkü biz savaşçı değiliz, silahımız yok. Bize karşı şiddet kullanmak İsrail'in aleyhine olur” ifadesini kullandı.

Öte yandan, 3. Özgürlük Filosu'nun hareket tarihini cuma gününe ertelediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, organizatörler, olumsuz hava koşullarının düzelmesinin beklendiği cuma günü, adı gizli tutulan bir limandan yola çıkmayı planlıyor. Hava koşullarının elverişsiz olması durumunda, bir ertelemenin daha gündeme gelebileceği belirtildi.

AA