Mandela İçin Büyük Tören

Mandela İçin Büyük Tören

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için Johannesburg'un FNB Stadyumu'nda düzenlenecek resmi törene 89 devlet ve hükümet başkanı katılacak.

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için Johannesburg'un FNB Stadyumu'nda yapılacak resmi anma törenine 89 devlet ve hükümet başkanının katılacağı bildirildi.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i temsilen Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katılacağı kesinleşti.

Törende Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil edecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da partisi adına cenaze törenine katılacak.

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için Johannesburg'da yapılacak resmi anma törenine saatler kala FNB Stadyumu dolmaya başladı.

Kentte dün geceden bu yana yağan yağmura karşın halk 06.00'da kapıları açılan stadyumda tribünlerdeki yerini alıyor. 95 bin kişi kapasiteli stadyumda şarkılar yankılanıyor.

Törenin ayrıntıları da belli oldu. Güney Afrika Hükümeti İletişim ve Bilgi Sistemi (GCIS) dairesinden yapılan duyuruya göre tören, "dinlerarası dua" bölümüyle başlayacak. Daha sonra Mandela'nın iki yakın dostu ile torunu birer konuşma yapacak. Bunu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Afrika Birliği Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma'nın konuşmaları takip edecek.

Törende daha sonra sırasıyla ABD, Brezilya, Çin, Nambiya, Hindistan ve Küba devlet başkanları söz alacak.

Son sözü Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın alacağı tören, Psikopos Ivan Abrahams'ın vaazı ve Güney Afrika Gauteng Bölgesi Başbakanı Nomvula Mokoyane'nin teşekkürüyle sona erecek. Törenin 15.00'e kadar sürmesi bekleniyor.

Saat 11.00'de başlayacak ve Güney Afrika devlet televizyonu tarafından dünyaya canlı olarak yayınlanacak tören için stadyumda hazırlıklar gece de sürdü.

Naaşı halkın ziyaretine açılacak

Mandela'nın bir askeri hastanede muhafaza edilen naaşı, 11 Aralık Çarşamba sabahı törenle Güney Afrika'nın ulusal başkenti kabul edilen Pretoria'daki, hükümet ve devlet başkanlığına ev sahipliği yapan Union Buildings'e nakledilecek.

Naaş, aynı gün saat 10.00'dan itibaren sırasıyla önce Mandela'nın ailesi, daha sonra konuk devlet ve hükümet başkanları tarafından ziyaret edilecek. Mandela'nın naaşı Cuma gününe kadar halkın ziyaretine açık kalacak.

Nelson Mandela'nın cenazesi 15 Aralık Pazar günü toprağa verilecek.