Maliki 'nin İŞİD PLANI

Maliki 'nin İŞİD PLANI

Rusya ve Belarus'tan jetler satın alındığını kaydeden Maliki, "Birkaç gün içinde Rus jetleri elimizde olacak ve IŞİD'in yuvalarını yok edecek" dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Rusya’dan alınan jetlerin birkaç gün içinde geleceğini, jetlerin IŞİD’le mücadelede önemli bir avantaj kazandıracağını söyledi.

BBC Arapça’ya konuşan Maliki, “Bir hafta içinde bu güç etkin hale gelecek ve teröristlerin yuvalarını yok edecek…” dedi.

"HAVA GÜCÜYLE IŞİD'İ KOLAYCA PÜSKÜRTÜRÜZ"

ABD’den jetlerin alımı ile ilgili sürecin uzamasını eleştiren Maliki, hava gücü olması durumunda radikal grupların çok kolaylıkla püskürtülebileceğini savundu.

"SAVAŞ UÇAKLARI BİRKAÇ GÜNE ELİMİZDE OLACAK"

Irak’ın Rusya ve Belarus’tan ikinci el jetler satın aldığını kaydeden Maliki, “Bunlar Irak’a iki üç gün içinde gelir… Suriye’den Irak’lı isyancılara yönelik yapılan saldırılar ve bizim yapacağımız saldırılar ve sonuçta kazanan iki ülke olur.” ifadelerini kullandı.

IŞİD’in Irak, Ürdün ve Suriye’de Sünni bir İslam devleti kurmak için 9 Haziran’dan bu yana sürdürdüğü terör saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler verilerine göre yaşamını yitirenlerin sayısı 1000’i geçti.

PUTİN'DEN MALİKİ'YE IŞİD DESTEĞİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Maliki ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve IŞİD’e karşı mücadele destek vereceklerini ifade etmişti.

4.2 MİLYAR DOLARLIK SİLAH

Maliki Ekim 2012’de Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette 4,2 milyar dolar değerinde iki ayrı kontrat imzalanmıştı. İlkinde 2 milyar dolar değerinde 30 adet Mi-28NE savaş helikopterleri, ikincisinde de 2,2 milyar dolar değerinde 42 adet Pantsir-S1E uçak savar ve füze savunma sistemleri yer alıyordu.

Anlaşma ile Rusya, ABD’nin ardından Irak’a silah satışı gerçekleşen en büyük ikinci ülke konumuna yükseliyor. Amerikan askerlerinin bölgeden ayrılmasının ardından ordunun yeniden inşasına çalışan Maliki, hiçbir ülkenin Irak’a silah satma konusunda Tekeli olmadığını ifade etmiştİ