Malcom X Cumhuriyeti

Malcom X Cumhuriyeti

Yorumlanmaya muhtaç yeni bir gelişme olmadığına göre, ABD’deki ayrılıkçı hareketler bahsine devam edebiliriz.

Malcolm X Cemiyeti ve İlerici Liderlik Grubu’nun düzenlediği Kara Hükümet Konferansı’nda Yeni Afrika Cumhuriyeti’nin bağımsızlık beyannamesi okunuyor.
Afrika kökenli Amerikalıların 500 temsilcisi, büyük bir coşku içinde ayakta alkışlıyor beyannameyi.
Hülasa:

1. Afrikalı kölelerin omuzları üzerinde yükselmiş olan ve nüfus çoğunluğunu Afrikalıların teşkil etiği Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia ve Güney Carolina eyaletleri artık Yeni Afrika Cumhuriyeti topraklarıdır. Komşu Arkansas, Texas, Kuzey Carolina, Tennessee ve Florida’da Afrikalıların ekseriyette olduğu yöreler de Yeni Afrika Cumhuriyeti’nin hudutları dahiline alınmıştır.

2. Amerika Birleşik Devletleri, geçmişteki kölelik müessesesinin ve halen cari olan ırkçı muamelelerin verdiği maddi ve manevi zararlar için Yeni Afrika Cumhuriyeti’ne milyarlarca dolar tazminat ödemelidir.

3. Amerika Birleşik Devletleri’nin dört bir yanındaki Afrikalılara, iki devletten hangisinin vatandaşı olacaklarını tercih etme hakkı tanınmalıdır.

4. Yeni Afrika Cumhuriyeti’ni kuvveden fiile çıkarma vazifesini üstlenecek olan geçici bir hükümet kurulmuştur. Geçici hükümetin başkanı, Çin’de sürgünde bulunan insan hakları aktivisti Robert F. Williams’tır. Birinci başkan yardımcısı olarak, Malcolm X’in talebelerinden Milton Henry atanmıştır. İkinci başkan yardımcısı, Malcolm X’in eşi Betty Şabaz’dır.

***

Yeni Afrika Cumhuriyeti kâğıt üstünde kaldı, ama kaldı.
Hâlâ bir “Yeni Afrika Bağımsızlık Hareketi” (New Afrika Independence Movement) var.
Nam-ı diğer: “Malcolm X Halk Hareketi” (Malcolm X Grassroots Movement).

Atlanta, Detroit, Fort Worth (Dallas), Jackson, New Orleans, New York, Oakland ve Washington DC’de örgütlenen bu hareket, Malcolm X’in fikrî mirasına ve “Detroit 1968 Ruhu”na bağlılık içinde, “Toprağı kurtar!” (Free the land!) diye haykırıyor.
Topraktan kasıt, ABD’nin yukarıda mezkûr 5 güney eyaleti ve bunlarla komşu olan başka eyaletlerdeki bazı yöreler.

Malcolm X (Cenab-ı Allah şehadetini kabul buyursun) bir konuşmasında şöyle demişti: “Devrim mücadelelerinde temel gaye, toprağın kontrolünü ele geçirmektir. Müstekbir toprak ağasını yerinden edip toprağı ve ondan neşet eden müesseseleri kontrol etmek.”

Başka bir konuşmasında da şöyle demişti Malcolm X: “Gerçek bir zenci isyanı, mesela, bu ülke dahilinde siyahlara ait ayrı eyaletlerin kurulması mücadelesini tetikleyebilir…”
Malcolm X Halk Hareketi / Yeni Afrika Bağımsızlık Hareketi daha ileri gidip “Bağımsızlık” diyor.

***

Hareketin ‘ideolocya örgüsü’nü şöylece özetleyebiliriz:

“Ata yurdumuz olan Afrika’ya gönülden bağlıyız. Ne var ki, bu topraklarda yaşayan 40 milyon siyahı Afrika’ya nakletmeye dönük gerçekçi bir projemiz yok. Böyle bir perspektife sahip değiliz. Öte yandan, Kuzey Amerikan imparatorluğunun uyrukları olmayı da sürdüremeyiz. Kültürümüz ve menfaatlerimiz Kuzey Amerikan imparatorluğununkinden farklı olmakla kalmayıp onunla çatışıyor. Biz Amerikalı olmadık, ama genel geçer manada Afrikalı da değiliz artık. Yeni Afrikalı’yız biz. Yeni bir ulus teşkil ediyoruz. Ulus olmanın gerektirdiği bütün özelliklere sahibiz. Kendimize has bir lisanımız var: Afrikalı İngilizcesi (Afrikan English). Kendi müziğimiz var: Gospel, Blues, Jazz, Hip Hop. Kendi edebiyatımız var. Tamamen kendimize münhasır hal ve hareketlerimiz, hatta kendimize ait üretim şekillerimiz var. En önemlisi, kendi toprağımız var: Atalarımızın omuzları üzerinde yükselmiş, onların alın teri ve kanıyla sulanmış olan Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, Güney Carolina ve bunlara ilaveten başka bölgelerdeki bazı yöreler. Halkımızın çoğunluğu teşkil ettiği bu topraklar üzerinde bağımsız Yeni Afrika devletini kurmalıyız.”

ABD’deki ayrılıkçı hareketleri bir kitap çalışmasında daha uzun ve teferruatlı bir şekilde işlemek niyetindeyim.
Şimdilik bu kadar.

Hakan Albayrak Karar Gazertesi