Mahmut Abbas’ın ‘Ulusal Birlik’ Çağrısına Hamas’tan Olumlu Yanıt

Mahmut Abbas’ın ‘Ulusal Birlik’ Çağrısına Hamas’tan Olumlu Yanıt

Hamas Hareketi barış görüşmelerinin yeniden başlamasını destekliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ulusal birliğin güçlenmesinden yana olduğunu, önümüzdeki günlerde Filistinli gruplar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçmek için daha önceden atılmamış olan bazı adımları atmaya hazırlandıklarını söyledi.

İngiltere’den bir kez daha “Balfour Deklarasyonu sebebiyle Filistin halkına yaşattıkları zulüm gereği özür dilemelerini” talep eden Abbas, İngiltere’ye Filistin’i tanıma çağrısı yaptı.

Filistin davası ve Balfour Deklarasyonu hususundaki açıklamalarını sürdüren Mahmud Abbas “Asla hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Abbas Balforu Deklarasyonu’nda “Yahudi ulusuna ait bir vatanın kurulacağını, Yahudiler dışında o topraklarda bulunan herkesin de tesadüfen oraya yerleşmiş olarak kabul edileceğini ifade eden” maddeye işaret ederek, Arap ve Müslüman topluluklarının oranının %98 olmasını nasıl oluyor da tesadüfle açıklıyorlar?” şeklinde sorguladı.

İsrail-Filistin krizinin çözümü için Arap Barış Girişimini desteklediğini belirten Abbas, 1967’den beri İsrail’in devam etmekte olan “yerleşimcilik projesini” durdurmasını temenni ettiğini belirtti.

Hamas Hareketi barış görüşmelerinin yeniden başlamasını destekliyor

Hamas, ise Fetih Hareketi ile yapılan müzakerelerin yeniden başlamasından yana olduğunu açıkladı.

Hareket adına açıklama yapan Salah El-Berdevil, barış görüşmeleri için Batı Şeria’dan Gazze’ye gönderilecek olan her heyeti memnuniyetle karşılayacaklarını beyan etti.

Berdevil 2014 yılında yapılan barış müzakerelerinin bir neticesi olarak, Gazze’deki sorumluluğun tamamını üstlenen bir “ulusal uzlaşı hükümeti” kurulduğuna işaret etti.