Mahmur'daki bin Sivil Peşmerge Bölgelerine Sığındı

Mahmur'daki bin Sivil Peşmerge Bölgelerine Sığındı

Musul'un Mahmur ilçesinde terör örgütü DAEŞ'in kontrol ettiği bölgelerdeki yaklaşık bin sivil, can güvenliği dolayısıyla Peşmerge bölgelerine sığındı.

Irak ordusunun Musul kentini terör örgütü DAEŞ'ten geri almak için başlattığı operasyonun üçüncü gününde çatışmaların giderek artması sebebiyle bölgede bulunan yaklaşık bin sivil, Peşmerge güçlerinin kontrol ettiği mevzilere sığındı.

Irak ordusu ve DAEŞ arasındaki çatışmaların şiddetlendiği bölgelerdeki köy sakinleri evlerini terk ederek Peşmerge güçlerinin mevzilerine geldi. Çatışmalardan kaçan siviller, Mahmur ilçesindeki gençlik merkezine yerleştirildi.

Mahmur Cephesi Peşmerge Komutanı Mehdi Yunus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak ordusu ve terör örgütü DAEŞ arasında son birkaç gündür yaşanan yoğun çatışmalardan dolayı, civar köylerdeki vatandaşlar hayatlarını kurtarmak için saatlerce yürüyüp, Peşmerge mevzilerine doğu kaçıyor. Operasyonun üçüncü gününde ortalama bin kişi, kontrol ettiğimiz bölgelere sığındı" dedi.

Söz konusu sivillere ilk insani yardım elini uzatan Barzani Hayırsever Vakfı Sorumlusu Rızgar Ubeyd ise, "Savaştan kaçan vatandaşlarımız, güvenli bölgelere ulaştığı andan itibaren hemen yardımları ulaştırmaya çalıştık. Kadın ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için gıda ve giysi yardımında bulunduk" diye konuştu. 

Kaçanların arasında yer alan ve dört çocuğu ile birlikte Peşmergeye sığınan Nayla Ahmet, DAEŞ'in kontrol altında tuttuğu bölgelerde yaşamanın mümkün olmadığını dile getirerek, "Bu hasta halimle yaklaşık iki saat boyunca yürüyerek buraya geldim. Onlardan korkmayan kimse yok. Çok zorluk çektik ve kaçtık" ifadelerini kullandı.