Mahmur'da peşmergeyle IŞİD çatıştı

Mahmur'da peşmergeyle IŞİD çatıştı

Musul'un Mahmur ilçesinde peşmerge ile IŞİD mensupları arasında çatışma çıktı, peşmerge yeni bir IŞİD saldırısına karşı bölgedeki hendekleri genişletme çalışması başlattı.

ŞİD'in saldırıları üzerine Erbil'e 55 kilometre uzaklıktaki Mahmur'un Güver nahiyesinde çatışma başladı. Al Jazeera’nin edindiği bilgilere göre çatışmalarda 10 IŞİD mensubu öldü.
Güver bölgesi Türkiye sınırına yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Peşmerge Güçleri 6. Bölük Komutanı Tümgeneral Seyid Abdullah, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, IŞİD'in, Güver nahiyesinin Kuşafi köyüne saldırı düzenlediğini söyledi.
İki saat süren çatışmalardan sonra IŞİD'in geri çekilmek zorunda kaldığını aktaran Abdullah, "Örgüt, peşmergenin gücünü görmek için saldırdı. Taktik bir saldırıydı. Ancak önümüzdeki saatlerde ya da yarın daha kalabalık güçlerle saldırabilirler" dedi.
Peşmergeler, IŞİD saldırılarına karşı bölgedeki hendekleri uzatma çalışması başlattı.
Kuşafi köyünden Dare Bızmar köyüne ve Erbil'in batısına düşen Sergira sınırına kadar 45 kilometre uzunluğunda yeni bir hendek kazılıyor. Hendeğin kazıldığı Sergira bölgesi, Erbil'den 60 kilometre uzaklıkta.
Buvize bölgesinde çatışma
Musul'un Buvize bölgesinde de peşmergeler ile IŞİD militanları arasında çatışma çıktı. Çatışmada, IŞİD'den 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 4 militan ise peşmerge tarafından yakalandı.
Peşmerge güçlerinden ise 3 kişinin hayatını kaybettiği, 2'sinin yaralandığı belirtildi. 
3 Ağustos Pazar günü IŞİD ile peşmerge arasında Musul Barajı’nın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısındaki Zumer'de şiddetli çatışmalar olurken PYD'ye bağlı YPG güçleri Suriye'den Irak'a geçip Kürt Bölgesi’nde peşmerge ile beraber IŞİD'e karşı savaşmaya başladı.
Aynı gün içinde IŞİD'den kaçan 500 civarında peşmerge de Suriye'ye geçerek PYD'ye sığındı. PYD'nin koruması altında hâlâ Esed güçlerinin büyük oranda denetiminde olan Haseke'ye götürüldüler. Daha sonra bu peşmergeler yine PYD korumasında yeniden Irak Kürt Bölgesi’ne döndüler.
PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri ise hâlâ Kürt bölgesinde ve peşmerge ile beraber Zumer, Rebia ve Sincar yakınlarında üç ayrı noktada IŞİD'e karşı savaşıyor.
Kaynak: Al Jazeera