Mahmud Abbas'tan İsrail'e 'yeni yerleşim yeri' tepkisi

Mahmud Abbas'tan İsrail'e 'yeni yerleşim yeri' tepkisi

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Filistin devletinin oluşturulması için çalışacağız. Filistin, dünyada işgal altında kalan tek devlet. Bu çerçevede tüm dünyadan yan yana, barış içinde yaşayabileceğimiz barış ortamının oluşturulması çalışmalarının desteklen

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, halihazırdaki temel sorunun, İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşası konusunda ısrarcı olması olduğunu belirtti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail'deki Demoktarik Arap Partisi merkez komitesi yetkilileriyle Ramallah'ta bir araya gelen Abbas, Filistin yönetiminin topraklarından vazgeçmeyeceğini ifade ederek, "Başkenti Kudüs olan, 1967 sınırlarına tabi bağımsız Filistin devletinin kurulması çerçevesindeki çalışmalarımız devam edecektir" dedi. 

Abbas, yaşanılan siyasi sürecin zorluğuna işaret ederek, "Filistin halkı, ülkesinin doğum belgesini 29 Kasım 2012'deki BM Genel Kurulu'nda aldı. Ülkedeki işgalin sona ermesi, bağımsız Filistin devletinin kurulması için BM Güvenlik Konseyi'nde yürütülen çalışmaları kararlı şekilde devam ettireceğiz" diye konuştu. 

Barışcıl sürecin yeniden rayına girmesi için Filistin'in taleplerinin uluslararası düzeyde destek görmesi gerektiğini dile getiren Abbas, sözlerine şöyle devam etti: 

"Şu anki temel sorun İsrail'in Yahudi yerleşim birimlerinin inşasında ısrarcı olması ile Yahudi yerleşimcilerin toprak sahibi Filistinlilerin yerlerinde ikamet etmesi oluşturuyor. Bu durum  Cenevre anlaşması ve uluslararası sözleşmelerdeki maddeleri ihlal etmektedir." 
Abbas konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi'nde gelecek ay Filistin konulu düzenlenecek oturuma işaret ederek, "Filistin devletinin oluşturulması için çalışacağız. Filistin, dünyada işgal altında kalan tek devlet. Bu çerçevede tüm dünyadan yan yana, barış içinde yaşayabileceğimiz barış ortamının oluşturulması çalışmalarının desteklenmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kudüs meselesinin "kırmızı çizgi"leri olduğunun altını çizen Abbas, şunları kaydetti: 

"Kutsal Kudüs'te İslami ve Hristiyan değerlerine yönelik ihlallere sessiz kalamayız. Özellikle de İsrail'in Mescid-i Aksa'nın yer ve zaman olarak bölüştürülmesi çerçevesinde yürüttüğü çabalar karşısında susamayız. İsrail devletini barış süreci kapsamında tanıdık ancak sonradan ortaya çıkan Yahudi devletini tanımayacağız."

Kaynak: AA