Mahir Hammud'tan Suud Kralına  Tepki

Mahir Hammud'tan Suud Kralına Tepki

Lübnanlı Sünni âlim Şeyh Mahir Hammud geçen haftaki Cuma hutbesinde Mina’da yaşanan izdihamı değerlendirdi.

Lübnanlı Sünni âlim Şeyh Mahir Hammud geçen haftaki Cuma hutbesinde Mina’da yaşanan izdihamı değerlendirdi.

Şeyh Mahir Hammud’un 25 Eylül 2015 tarihli Cuma hutbesi şu şekilde:

“Kimsenin beklemediği korkunç Mina felaketi tüm dünya Müslümanlarını, hatta dünya üzerinde bulunan tüm insanları yaraladı. Felakette şehit olanlar arasında İslam dünyasının her coğrafyasından bir fert mevcut…

Biz felaketin ayrıntıları açığa çıkana kadar beklememiz gerektiğini düşünüyoruz. Ancak ayrıntılar konuşulduktan sonra uygun tavrı ortaya koyarız. Bu konuda özellikle şu hususların altını çizmek istiyoruz:

1-Bu felaketi Suud’un bölgedeki siyasi rolü üzerinden okumamalıyız.

2-Felakette şehit olanların ailelerine karşı hangi tarafta olurlarsa olsunlar insani bir şekilde yaklaşmalıyız.

3-Suud’un siyasi tavrı ne olursa olsun Suudlu yetkililerin son yıllarda Haccı kolaylaştırmak adına ortaya koyduğu iyileştirme çabalarını kabul etmeliyiz.

4-Hac için küresel bir komisyon oluşturma fikri felaketin ayrıntıları ortaya çıkana kadar ertelenmelidir.

5-Şu unutulmamalıdır ki, bu felaketin benzerleri özellikle de bayram günlerinde mekânın dar olmasının bir sonucu olarak Mina’da daha önceden de yaşandı. Bu yüzden hacıların belirlenen vakitte, belirlenen mekânda şeytan taşlama görevlerini ifa etmeleri gerekirdi. Uzun yıllardır Mina’da şeytan taşlama alanının genişletilmesi sebebiyle bu türden krizlerin sona erdiği düşüncesindeydik. Ancak bu felaket karşısında şok yaşadık. Sonradan anlaşıldığına göre sorun, hacıları şeytan taşlanan bölgeye götüren özel kapıların kapatılmasıydı. Elbette ki bu büyük bir hata… Ancak sorun uygulamada… Yoksa taleplerin karşılık bulmamasıyla ilgili bir durum değil…

6-Bu felaketin Suudlu yetkililerin kendilerini yeniden gözden geçirmesi ve Yemen’i hedef alan saldırılarından, Suriye’yi, Lübnan’ı, Irak’ı ve diğer ülkeleri yerle bir eden siyasetinden vazgeçmesi için sebep olmasını umuyoruz. Suud kralı acaba Yemen’de, Suriye’de ve diğer ülkelerde hayatını kaybedenler için cömertçe tazminat ödemeye de hazır mı? Suud verdiği maddi desteklerle ülkelerini yerle bir eden silahlı muhaliflerin verdiği hasarları gidermeye ve ülkeleri yeniden imar etmeye hazır mı? Neticede vinç kazası sonucu hayatını kaybedenlere bile tazminat ödeniyorsa Suud’un izlediği siyaset sonucu hayatını kaybedenler de tazminatı hak ediyorlar demektir.

7-Özellikle de bu günlerde safları birleştirmek ve teröre karşı bir araya gelmek gerekiyor. Zira Mina felaketini konuştuğumuz şu günlerde Yemen’de teröristler bayram namazında bir camide katliam gerçekleştirdiler. Ancak bunları sağladıktan sonra işgalci İsrail’e karşı meydan okumamız mümkün olabilecektir.”

İslami Analiz