Madenden sağ çıkan işçi: Kömürle abdest alanlar vardı

Madenden sağ çıkan işçi: Kömürle abdest alanlar vardı

Soma'da 301 işçiye mezar olan maden faciasının hikayeleri yürekleri dağlıyor.

Madenin derinliklerinde çıkan yangın sonrasında yüzlerce işçi arasından dışarı çıkmayı başaran Mehmet Ali Dinçercehennemi andıran o anları anlattı. Dinçer, nefesi kesilen arkadaşlarının öleceklerini anlayınca duvardaki kömürlerle teyemmüm abdesti aldıklarını söyledi.

Mehmet Ali Dinçer, maden faciasından 9 saat sonra kurtulan işçilerden biri. Yerin metrelerce altında örümcek ağı gibi örülen madenin H Panosu'nda 140 arkadaşıyla birlikte çalışıyordu ancak sadece 6 arkadaşıyla dışarı çıkabildi. Mehmet Ali Dinçer, dışarı çıkamayıp feci şekilde can veren arkadaşlarının son anlarına şahit oldu.

"BİR ANDA GAZ GELDİ"
O an yaşadıklarını Bugün'den Şeyda Burcu İkiz'e anlatan Dinçer, yangınla birlikte etrafa yayılan karbonmonoksit gazını solumaya başladığında öleceğini anladığını ifade etti. Dinçer, "Bir anda gaz gelmeye başladı. Gaz gelmeye başlayınca maskeleri taktık. Bir anda temiz hava gelmeye başladı ancak daha sonra yön değiştirdi. Ama çıkışa doğru yürümeye devam ettik" dedi.

"ÖNÜMÜZ ARKAMIZ DUMAN"
Mehmet Ali Dinçer ölümle boğuştuğu o anları şu sözlerle anlattı: "Hava bir anda ters döndü. Bu sefer arkamızda duman vardı. Önümüzde duman oldu. Geriye de dönemiyorduk. İnsanlar gözümün önünde bayılıp düşüyorlardı. Tüneldeki makinaları çalıştırdığımız borular vardı. İçinden temiz hava geçiyordu. Onu bildiğimiz için keserle kesip ağzımızı dayayarak temiz hava almaya çalıştık."

"KÖMÜRLE TEYEMMÜM EDİYORLARDI"
Aradan geçen zaman içinde insanların hayatlarını kaybetmeye başladığını ifade eden Dinçer, "Duman çok yoğunlaştı. İnsanlar bir anda bağırıp çağırmaya başladı. Kimisi 'anne' diyor kimisi 'çocuklarım' diyordu. Artık herkes öleceğinin farkına vardı. Helalleşmeye başladık. Kim arkadaşımız çamurlu su ile abdest almaya başladı. Çamurlu suya ulaşamayanlar duvardaki kömürle teyemmüm ediyorlardı" dedi.

"İNSANLAR TEK TEK DÜŞÜYOR"
Yaşanan can pazarının ardından işçilerin seslerinin kesildiğini anlatan Dinçer, "Bir yandan yürüyoruz. Bir yandan da insanlar teker teker düşüyordu. Onları da götürmeye çalışıyoruz ama çok fazla kişi var. Ben de yerde kaldım. Ama uyumamaya çalışıyorum. Orada "Ben Allah için, ekmeğim için buradayım. Ölürsem bunlar için öleyim.' dedim. Sonra bir üşüme hissettim. Bu ölmeye başladığım anlamına da gelirdi, bir yerlerden ortama temiz hava geliyor anlamına da. Sonra 20.00'e bana kurtarma ekibi ulaştı" dedi.