Madencilikte kullanılan gaz maskeleri tartışılıyor

Madencilikte kullanılan gaz maskeleri tartışılıyor

Soma'da kullanılan gaz maskelerinin madencilik için elverişli olmaması nedeniyle ölümlerin artmasına sebebiyet verdiği iddia ediliyor

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen faciada kullanılan gaz maskeleri tartışılıyor. Uzmanlara göre şartlara uygun gaz maskesi kullanılmış olsaydı bu kadar can kaybı yaşanmayabilirdi. 

Radikal'in haberine göre; ABD Maden Güvenliği Komitesi Başkanı Randall Harris, Somalı madencilerin kullandığı gaz maskelerinin, kömür madenleri için kesinlikle uygun olmadığını söyledi.

ABD'de bu tür ürünlerin kullanımına izin vermediklerini söyleyen Harris, "Bu maskeler, kömür madeni dışındaki madenlerde kullanılıyor. Sanılanın aksine 45 dakika değil, sadece 15-16 dakika kadar idare edebiliyor. Ayrıca söz konusu cihazlar, havadaki pis dumanı filtrelediği için oksijen oranının yüzde 20'den düşük olduğu ortamlarda hiçbir işe yaramıyor" dedi. 

ABD'de kullanılan 700 dolarlık maskenin dışarıdaki hava ile hiçbir şekilde temas etmediğini vurgulayan Harris, şöyle konuştu:  Madenlerde her 30 dakika mesafede, bunlardan kasalarca var. Eğer bu maskelerden bir tanesini yanınızda taşıyorsanız ve maden içinde yürüyorsanız yenisine sadece 30 dakika içinde ulaşırsınız. Yeni maskeyi yedek olarak yanınıza alabilirsiniz. Bu sayede madenden dışarı çıkmak için her zaman yeterli oksijen edinebilirsiniz. 

Soma ilçesinde, facianın yaşandığı maden ocağında dumanlar arasında yaklaşık 2.5 kilometre yürüyerek kurtulabilen işçi Ercan Çiçekli, "Maskelerin yetersizliği nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti. İyi ve yeterli maske olsaydı belki birçok kişi hayatta kalacaktı" dedi.