Maden şirketi açıklama yaptı

Maden şirketi açıklama yaptı

Soma'da 284 kişinin yaşamını yitirdiği madenin yetkilileri konuşuyor. Maden yetkilisi, kazada ihmallerinin bulunmadığını söyledi. Ayrıca, "Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu" dendi.

lp Gürkan: "Olayın yaşandığı andan itibaren tüm imkanlarımızı seferber ettik.  Madencilik hayatımda en önem verdiğim şey elde ettiğim gelirlerimin tümünü maden işletmeciliğinde en ileri teknoljiyi kullanmaya ve işçilerin güvenliğine harcadım. İnanılmaz bir kaza. Bu kadar yılın ardından, maden sektöründeki en iyi personellerin bulunduğu bir madende böyle bir kazanın olmasına anlam veremiyorum..."

İçim yanıyor, beni tanıyanlar çok iyi bilir. Sağlığım el vermediği için bu toplantıyı 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum ancak kamuoyunda oluşan tepkiden ötürü sağlığımı bir kenara bırakarak bugün bu toplantıyı yaptım.

Kazayla ilgili bizim görüşümüz şudur. 140 kotunda 4. bant olarak tabir ettiğimiz yerde gerçekleşmiş bir olay. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. BU bölgede aşırı bir hava sürkilasyonu olduğu için, yukarıdan düşen korlar yangını şiddetlendirdi. Yangının Trafoyla bir ilgilisi yok. Trafo yangına 1800 metre uzaklıkta...Maden içinde neredeyse hergün yangın çıkar. biz hergün yangınlarla boğuşuyoruz. Biz yangınlara su ve kül karışımıyla müdahale ediyoruz...

Ocağın her noktasına hava gönderiyoruz. Metan gazı, karbonmonoksit sensörleri ocağın her yerinde var. maden içinde kaçış odaları var. Buradaki problem olayın 3-5 dakika içinde büyümesi... yoğun duman nedeniyle görüş mesafesi düştü o yüzden kaçış odalarına geçemediler.

Biz kazanın neden olduğunu tam anlamıyla bilemiyoruz. Kazanın gerçekleştiği yere ulaştığımızda daha detaylı öğreneceğiz. Ben 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Bu olayda en küçük ihmalimiz olduğunu düşünmüyorum...

Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ediyoruz. Oksijen maskeleri alanlarda mevcut. Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi 1 metreye düştü. Yangın açık alev değil o yüzden yanarak can verme gibi bir durum söz konusu değil.

18 KİŞİ YER ALTINDA

İçeride maksimum 18 kişi var! Kaza anında 787 işçimizin tamamı yer altındaydı. Bunlardan 363 arkadaşımızı bizzat benimde içinde olduğu ekip tarafından servislere bindirilerek evlerine gönderildi. 284 işçimiz hayatını kaybetti. 122 yaralı arkadaşımız var.

15 YAŞINDA İŞÇİMİZ YOK!

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 19 yaşındadır. Bahsedildiği gibi 15 yaşında değildir. Madenimizde bir tane yabancı uyruklu bir tane 18 yaşın altında, bir tane de taşeron işçi bulamazsınız.

HİÇBİR İHMALİMİZ YOK! 

Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. 20 yıldır böyle bir olay görmedik. Ocakta temiz hava verirsiniz bütün ocağı süpürür pis hava dışarı çıkar. Ocakta sensörlerimiz var. Herhangi sıkıntı durumunda mühendislere bilgi veriliyor. Biz kurtarma ekibi olarak önce yangına müdahale ettik. Duman çok yoğun olduğu için ikiye bölündük. Temiz hava vererek içeride olan arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık.

MADENDE YAŞAM ODASI YOKTU

Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu. Bu oda 500 işçi kapasiteliydi. Biz bu işletmeyi aldığımızda bu odayı kurduk. İşçilerimizin en yoğun çalıştığı yere bu alanı oluşturduk. Ancak kurduğumuz alanda çalışmalar bitince o odayı sökerek farklı bir yere kurma çalışmalarımız sürüyordu. O yüzden madenimizde yaşam odası yoktu..

VİCDANIM SON DERECE RAHATSIZ

Yaşanan faciadan ötürü vicdanım son derece rahatsız. Burada hayatını kaybeden işçiler bende büyük bir infial yarattı.

ÖLEN İŞÇİLERİN AİLELERİNE ÖMÜR BOYU DESTEK VERECEĞİZ

Arkadaşlarıma talimat verdim. Tüm haklarının yanı sıra hayatını kaybden arkdaşlarımızın ailelerine ömür boyu tüm ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik bir çalışma hazırlıyoruz. Bir vakıf kurulacak ve bu vakıf üzerinden bu ihtiyaçlar giderilecek. Ayrıca bu ailelerin hepsini bir sitede toplama gibi alternatifler üzerinde de çalışıyoruz.

SON DENETİM MART AYINDA YAPILDI

Madende en son denetim Mart ayında yapıldı. Denetimlere gelen arkadaşlar Bakanlığa bağlı. 

HER AY TATBİKAT YAPIYORUZ

Madende her ay tatbikat yapıyoruz. Onun belgelerini savcılık aldı. Hangi ay ne yapmışız hepsi bu belgelerde var. Biz eğitimleri yeni işe alırken de her daim veriyoruz. Her türlü risk ve karşılaşacağı sorunlarla ilgili tüm arkadaşlarımızı eğitiyoruz. 

Geçen sene bu madende bir arkadaşımızı kaybettik. Kendisi göçük sonrası hayatını kaybetti.