M.Marmara Dosyasını 9 Ay Geciktirdi

M.Marmara Dosyasını 9 Ay Geciktirdi

Mavi Marmara davasında mahkemenin İsrailli komutanlar hakkında verdiği kararın 9 aydır sümen altı edildiği ortaya çıktı.

Mavi Marmara baskınının talimatını veren İsrailli üst düzey komutanlar hakkında İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tutuklama kararı 9 aydır İnterpol’e ulaştırılamadı. Paralel yapıya takılan Mavi Marmara dosyasının, eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un eşi olan Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nurdan Okur tarafından sümen altı edilerek kasıtlı olarak İnterpol’e gönderilmediğini ortaya çıktı.
DOSYA HAZİRAN’DA GÖNDERİLDİ
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mayıs ayında verdiği tutuklama kararını Adalet Bakanlığı’nda o dönemde görev yapan paralel yapıya mensup bürokratların 9 aydır işleme koymadıkları ortaya çıktı. Mahkeme kararı, suçlu bulunan İsrailli komutanların tutulması için gerekli işlemlerin başlatılmasını öngören yazıyı Haziran ayında Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.
NUDAN OKUR ENGELLEDİ
Başlatılan çalışmadan 9 aydır gelişme yaşanmaması üzerine harekete geçen Mavi Marmara Mağdurları avukatlarında Uğur Yıldırım, mahkemenin kararını eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un eşi olan eski Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nurdan Okur’un sümen altı edilerek kasıtlı olarak İnterpol’e göndermediğini söyledi. Av. Yıldırım, ‘’Türkiye’nin değişik kurumlarındaki onlarca dosya gibi Mavi Marmara dosyası da paralel yapının engeline takıldı. Dosyanın hala bekliyor olması bizi üzüyor. Bir an önce dosyanın Fransa’nın Lion kentindeki İnterpol merkezine gönderilmesini bekliyoruz’’ dedi.

Görevden alındı dosya hızlandı

Adalet Bakanlığı, bir kararname ile eski Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Daire Genel Müdürü Nurdan Okur’u görevden alarak yerine Harun Mert’i atadı. Av. Yıldırım’a bilgi veren Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Dairesi’nin yeni Genel Müdürü Mert, dosyanın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın vereceği talimattan sonra en kısa zamanda İnterpol’e gönderileceğini ifade etti. Mavi Marmara mağdurları avukatı Uğur Yıldırım, dosyanın 9 aydır Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde bekliyor olmasını mağdur yakınlarına anlatmakta zorlandıklarını söyledi.

Mavi Marmara mağdurları huzursuz

Mahkemenin aldığı kararın bekletilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyleyen Av. Uğur Yıldırım, “Mavi Marmara saldırısında yakınlarını kaybeden onlarca şehit yakını hukuksuzluğun giderilerek dosya ile ilgili işlemlerin hızlandırılmasını bekliyor. Türkiye bu ateş topunu kucağında daha fazla tutmayarak uluslararası alana taşımalı. Saldırı insanlığın ortak vicdanına karşı yapılmış ortak bir eylemdir. Eylemin faillerini hak ettiği cezaları alması uluslararası toplumun beklentisidir’’ diye konuştu.

Mahkeme kararını tanımadı

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi Mayıs ayında İsrailli komutanlar hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarttı. Dosya Haziran ayında Okur’un başında olduğu Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. İnterpol’e gönderilmesi gereken dosya tozlu raflara kaldırıldı.

 

Yenişafak