Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Lütfen Mesajı Okuyun, Hata bulursanız, düzelteyim: Kadir Gecesi

Laikliğin kabul edildiği 1924 yılından itibaren İslam âlemi, Peygamberimizin bir hadisi ile imtihan halindeyiz: "Dikkat edin" Kur"an ile idareci birbirinden ayrılacaklar. Siz, Kur"an nerede ise orada yer alınız." (Suyuti. C. Sağir.)

Din ile devletin birbirinden ayrılması ile büyük bir boşluğa düşen Müslümanlar, her türlü baskı ve dayatmaya rağmen, istenilen seviyede olmasa bile, tercihimiz Kur"an-ı Kerim"e oldu. Bu tercih elbette bedel ister. İşte bedelini vereceğimiz Kur"an ile Kadir Gecesi"nin muhteşem bir irtibatı vardır. Dikkatinizi bu noktaya çevirerek, mesajımıza başlıyorum.
Tüm ümmeti adına ve namına hareket eden Peygamberimiz"in Kur"an"daki beyanı dikkatimizi çekmelidir: "Kur"an-ı okumakla emrolundum." Neml Suresi/92
Şimdi, Kur"an-ı Kerim"i okumakla emrolunan Peygamberimiz, Kur"an-ı nasıl okumuş? Onu öğrenelim. Peygamberimiz, Cebrail"in getirdiği ayetleri:
Önce okuyordu,
Okuduğu ayetlerin ne manaya geldiğini anlıyordu,
Anladığı ayetler üzerinde düşünüyordu,
Daha sonra, düşündüğü manayı benimsiyor, özümsüyor ve iman ediyordu.
İman ettiği ayetin gereğini yerine getiriyordu,
Öğrendiği, yaşadığı ayetleri muhataplarına duyuruyordu,
Ve onların da aynı yolu izlemeleri için çalışıyor, destek veriyor ve uğraşıyordu.
İşte her sene ihya etmeye çalıştığımız Kadir Gecesi"ni ve o gecede inmeye başlayan Kur"an-ı Kerim"i bir daha gözden geçirmeyi gerekli görüyorum.
Önümüzde üç tane konu vardır: Kadir Gecesi, Kadir Suresi ve Kur"an-ı Kerim"dir. Kadir Suresi, Kadir Gecesi hakkında inmiştir. Gecenin mahiyetini ve faziletini anlatır. Bu faziletli geceye fazilet katan, şeref katan, Kur"an-ı Kerim"in bu gecede nazil olmasıdır.
Görülüyor ki, geceyi değerlendiren, şereflendiren Kur"an"dır. Kur"an, irtibatlı olduğu her şeyi kıymetlendirir, şereflendirir. Evimizi, soframızı, elbiselerimizi, adım atışımızı, infakta bulunduğumuz paramızı, hukukumuzu, siyasetimizi, ekonomimizi v.s şereflendiren, Kur"an"dır. İndiği geceyi, diğer gecelere göre bin aydan daha hayırlı, daha şerefli kılmıştır. Emrimize verilen geceyi, bin aydan daha hayırlı kılan Kur"an, tesettürümüzle irtibat kurunca ne olur? Tesettürlü olan bir günümüz, tesettürsüz olan bin aydan daha kıymetli ve şereflidir. Adaletle yaşadığımız bir gün, adaletsiz yaşayacağımız bin aydan daha kıymetlidir. Namazlı geçen bir günümüz, namazsız geçecek bin aydan daha şereflidir. İnfak ederek yaşadığımız bir günümüz, infaksız yaşayacağımız bin aydan daha kıymetlidir.
Anlaşıldı ki hayatımızı, hayat tarzımızı, yaptığımız her şeyi değerli, şerefli, kıymetli kılan ancak Kur"an-ı Kerim"dir. Kur"an"ı, hayattan, hayatımızdan, bize ait olduğunu zannettiğimiz eşyadan çekip aldığımız zaman, hayat tıpkı leş bir hayat olur. Hayvan keserken besmele çekilmezse, kesilen o hayvanın eti leş hükmüne girdiği gibi, besmele çekilmeyen bir hayat, leş bir hayattır.
Netice: Rabbimiz kitabını semadan yere indirmiştir. Biz Müslümanlar da inen bu ayetleri hayatımıza, yaşayışımıza indirerek, hayatımızı şereflendirebiliriz. Kur"an-ı, önce kalbimize ve kalıbımıza, sonra hayatımıza, hayatımızın tüm bölüm ve şubelerine indirdiğimiz saatler, günler, geceler, gündüzler, bizim için mübarek saatler, bereketli günler ve şerefli gecelerdir.
Erkek - kadın her Müslüman insan, Kur"an-ı Kerim"i okumak ve yaşamak konusunda hiçbir mazereti ileri süremez. "Sizden birinin, çarşı veya ihtiyaçlarını görmesinden eve dönüp de döşeğinin üzerinde yaslanarak oturduğunda, Kur"an"dan üç ayet okumasına ne mani olur?" (Darimi, Sünen) Şimdi bu hadisi şerifin verdiği sorumluluğu göz önüne getirelim ve nefsimize soralım: Ey İnsan. Akşamları eve geldiğinde pijamalarını giyiyor ve koltuğuna oturuyorsun. Çay ve kahve önünde, gözlerin televizyon ekranlarında proğram izliyorsun. Saatlerce vaktini böyle geçiriyorsun. Peki, Allah"ın ayetlerinden sadece üç tane ayeti okumana, öğrenmene vakit bulamadığını söyleyerek kimi kandırıyorsun?
Öyle ise, idrak edeceğimiz Kadir Gecesi"ni, silkinme, kendine gelme ve dönüş yapma, karar verme, Allah"a kul olmayı hedefleme gecesi olarak ele alalım. Hayatımızı formattan geçirelim. Kur"an"ın, irtibat kurmadığı alanlarımızı, yerlerimizi gözden geçirelim. Tekraren nefsimize dönerek, besmele çekilmeden kesilen hayvanın murdar olduğunu Kur"an haber veriyor. Yaşadığımız hayatı ayetsiz, besmelesiz yaşıyorsak, murdar hale soktuğumuzu, bu gecenin temizleme gecesi olduğunu hatırlayalım"
İdrak edeceğimiz Kadir Gecenizi tebrik ediyor ve varsa hatamız, uyarmanızı diliyorum.

yeniakit

Bu yazı toplam 1116 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar