Lübnan'ın dörtte biri mülteci

Lübnan'ın dörtte biri mülteci

Ekonomik sıkıntı nedeniyle okula gitmesi gereken çocuklar ya çalışıyor ya da erken yaşta evlendiriliyor.

irleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Suriye’de dördüncü yılına giren iç savaşta Lübnan’a sığınan Suriyelilerin sayısının bir milyonu aştığını açıkladı. Böylece 4,5 milyonluk ülkede mülteciler nüfusun büyük bır kısmını oluşturuyor. 

 

 

BMMYK’nın verilerine göre Lübnan’a sığınan Suriyelilerin yarısı çocuk. BM ülkedeki Suriyelilerin yokluk içinde yaşadıklarını ve acil yardıma ihtiyaçları olduğunu duyurdu.

 

 

BM yetkilileri, Lübnan’daki bir milyonuncu Suriyeli mültecinin kaydedilmesinden bir hafta önce, yardımların kesilmesini protesto eden Suriyeli bir kadın kendini Lübnan’daki BM binasının önünde ateşe verdiğini açıkladı.

 

 

BM yetkililerinin verdiği bilgiye göre Meryem Kavli adlı Suriyeli kadın, kocası ve dört çocuğuyla birlikte dört yıl önce Suriye’den kaçtı. Aile Ağustos ayından beri gıda ve para yardımı alamıyor.

 

 

Doktoru Gabriel Sabeh Kavli’nin vücudunun yüzde 70’i yanık içinde, Kavli hayatta kalabilirse aylarca tedavi görmesi gerekecek.

 

 

Lübnan ‘kırılma noktasında’

 

 

Bir milyonuncu mültecinin kaydedilmiş olmasını “yıkıcı bir kilometre taşı” olarak değerlendiren BMMYK, toplam nüfusu dört milyon olan Lübnan’ın kırılma noktasına geldiği uyarısında bulundu.

 

 

BM’den yapılan açıklamada Lübnan’ın Suriye’deki iç savaşta nüfus yoğunluğuna oranla en fazla yükü üstlenen ülke olduğuna ve artık başa çıkmakta zorlandığına dikkat çekildi.

 

 

Suriye’deki iç savaş Lübnan’a sadece mülteci krizi olarak değil, aynı zamanda güvenlik sorunu olarak da yansıyor. Ülkede bombalı eylemler arttı.

 

 

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres Lübnan’daki durumun “şaşırtıcı” ve “devasa” olduğu konusunda uyardı, “Lübnan’ın bu yükü tek başına sırtlanmasına izin veremeyiz” dedi.

 

 

Guterres Lübnan’ın Suriye’deki iç savaş nedeniyle yaşadığı ekonomik şoka ve istikrarsızlığa da dikkat çekti.

 

 

Lübnan’da sosyal işilerden sorumlu bakan Raşid Derbas da daha fazla uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu söyleyerek çağrıda bulundu. 

 

 

Derbas “Bu patlamaya hazır durum küresel sonuçlar doğurmadan önce, Arap kamuoyuna bu büyük yükü Lübnan’la paylaşmaları çağrısı yapıyoruz.” Dedi.

 

 

BMMYK raporunda bugüne kadar Lübnan’a verilen yardım sözünün sadece yüzde 13’ü karşılandı.

 

 

Kızlar erken yaşta evlendiriliyor

 

 

Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yarısını oluşturan çocukların büyük bölümü okula gidemiyor. Okul çağındaki 400 bin Suriyeli çocuk, Lübnan’ın devlet okullarında okuyan çocuk sayısından fazla, okullar bu yükü taşıyamıyor. BM raporuna göre sadece 100 bin Suriyeli çocuk okula gidebiliyor.

 

 

Ekonomik sıkıntı nedeniyle okula gitmesi gereken çocuklar ya çalışıyor ya da erken yaşta evlendiriliyor.

 

 

15 Mart’ta üç yılı dolduran iç savaşta 150 binden fazla Suriyeli öldü, 2,5 milyon Suriyeli yerinden oldu