Lübnan'da asker hapishaneyi bastı

Lübnan'da asker hapishaneyi bastı

Lübnan askerleri ülkenin en büyük hapishanesi Rumiye'ye sabah saatlerinde bir baskın yaptı. Askerler, haftasonu gerçekleşen bombalı saldırıların azmettiricilerini arıyor

Lübnan güvenlik güçleri bu sabah ülkenin en büyük hapishanesi olan Rumiye'ye bir baskın düzenledi. Lübnan askerleri, baskında haftasonu ülkede meydana gelen bombalı saldırıları planlayan ve azmettirenleri arıyor. 

Lübnan askerlerinin baskın yapmasına tepki gösteren mahkumlar fiili olarak karşı çıktılar ancak çıkan arbedede yaralanan olmadığı bildirildi. Lübnan güvenlik güçlerinin hapishanenin B binasında yasaklanmış madde aradıkları bildirildi. 

Lübnan'ın en büyük hapishanesi olma özelliği taşıyan Rumiye, bin 500 mahkumun kalması için inşa edilmişti ancak kapasitesinin oldukça üstüne çıkarak 3 bin 700 mahkumun kaldığı bir hapishane olma özelliği taşıyor. Hapishanenin en büyük özelliklerinden biri mahkumların cep telefonu vasıtasıyla dışarı ile iletişim kurabilmeleri. 

Saldırıların da bu şekilde yönlendirildikleri iddia ediliyor. Lübnan kanalları, güvenlik güçlerinin hapishaneye düzenlediği baskına dair bazı görüntüler yayınladı, görüntülerde askerlerin odalara gaz bombaları attıkları görünüyor. Rumiye hapishanesinde, El Nusra Cephesi mensuplarının bulundukları biliniyor.

Lübnan'ın Trablusşam kentinde cumartesi günü meydana gelen çifte bombalı saldırıların sonucunda dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı El Kaide'ye bağlı El Nusra Cephesi üstlendi. Örgüt adına twitter'dan yapılan açıklamada, '"Arap Demokratik Partisi'ne (Esad yanlısı Nusayri partisi) ait bir kafeye kısa aralıklarla düzenlenen iki saldırıyı, Lübnan vatandaşı olan üyelerimiz düzenledi. Saldırı Suriye ve Lübnan'daki Sünnilerin intikamı için yapıldı'' denilmişti. 

POLİTİKACILARDAN SALDIRIYA TEPKİLER

Lübnan Başbakanı Temmam Selam, yaptığı yazılı açıklamada, saldırının Lübnanlıları korkutamayacağını ve devletin teröristlerle mücadelesini zayıflatmayacağını söyledi.

Hizbullah da, Lübnan halkına "bu tür korkunç suçlara karşı sabırlı davranmaları" çağrısında bulundu. Açıklamada "Bu hassas zamanda bölgemize saldırının amacı, halkımız arasında fitne tohumlarını ekmek amaçlıdır. Bu tür olaylara karşılık vermeyip, suçluların hedeflerine ulaşmasına imkan tanımamamız gerekir" ifadesi kullanıldı.

Sünni hareket Müstakbel'in Genel Başkanı Saad Hariri de olayı terörist eylem olarak niteleyip, kınadı.

Lübnan hükümeti, Trablus'taki Suriye rejimi yanlıları ile karşıtları arasında yaşanan kanlı olayların önlenmesi için Mayıs 2014'te, "güvenlik planını" uygulamaya koymuştu. Ordu da bu çerçevede, Esed yanlılarının yaşadığı Cebel Muhsin ve Suriye rejimi karşıtlarının yaşadığı Bal El Tıbbani bölgelerinde operasyonlar düzenlemişti.

DÜNYA BÜLTENİ