Lübnan Sınırında Askeri Hareketlilik

Lübnan Sınırında Askeri Hareketlilik

ABD Başkanı Trump’ın “İran’la varılan nükleer mutabakattan çekiliyoruz” açıklaması bölgede tansiyonu yükseltti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran nükleer anlaşmasından çekilme açıklamasının ardından bölgede askeri hareketlilik devam ederken Tel Aviv yönetiminden dikkat çeken bir açıklama geldi. İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran’ı Suriye’den çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Katz, önceki gece Suriye’nin başkenti Şam’ın Kisva bölgesinde İran güçlerini hedef alan hava saldırısının ardından Yediot Ahronot gazetesine verdiği mülakatta, “İranlılar bu dilden başkasını anlamıyor” dedi. İsrail hükümetinin savaşın çıkmasını engellemeye çalıştığını iddia eden Katz, İsrail’in Suriye’yi işgal etmek istemediğini ancak İran’ı Suriye’den çekilmeye zorlamak için uğraştığını belirterek, “İran açıkça İsrail’e saldırma tehdidinde bulunuyor. Biz de bunu tamamen ciddiye alarak hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı. İsrail, Şam’ın güneyindeki İran’a ait askeri tesislere önceki gece saldırı düzenlemişti. Saldırıda 8’i İran askeri 15 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

SINIRA FÜZE SEVKİYATI
İsrail tarafından İran askerleri ve Şii milislerin bulunduğu mevzilerin vurulduğu saatlerde Suriye sınırında yer alan Golan bölgesine yönelik sevkiyatın da arttığı görüldü. İsrail kaynakları savaş hazırlığının son safhada olduğunu ve Şam ve Kalemun bölgelerinden ateşlenecek muhtemel İran füzelerine karşı Arrow tipi savunma füzelerinin sınır hattına yerleştirildiği bilgisini veriyor.

DEMİR KUBBE AKTİVE EDİLDİ
Öncelikle başkent Tel Aviv olmak üzere Lübnan, Suriye sınırı ve İran’dan atılacak uzun ve orta menzilli füze ihtimaline karşı savunma amaçlı oluşturulan ‘Demir Kubbe Savunma Kalkanı’ İsrail Savunma Bakanlığı tarafından aktive edildi. Patriot, David’s Sling ve Arrow füze sistemleriyle kurulan savunma kalkanı ülke genelinde belirlenen ondan fazla deniz ve kara üssünde göreve hazır duruma getirildi. Golan, Nablus, Hayfa, Akka, Nahenya, Taberayya, Safvad ve Nasıra’da bulunan birlikler savaş durumuna geçirildi. İsrail Hükümeti, sağlık başta olmak üzere bir çok alanda çalışan kamu personelinin izinlerinin kaldırıldığını açıkladı.