Lübnan cumhurbaşkanını yine seçemedi

Lübnan cumhurbaşkanını yine seçemedi

Lübnan Parlamentosu, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yeni cumhurbaşkanını yine seçemedi

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün gerçekleştirilmesi beklenen 14'üncü oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 19 Kasım'a ertelendi.

Görev süresi 25 Mayıs'ta biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak 14. dönem cumhurbaşkanını seçmek için bugün mecliste gerçekleştirilen 15'üncü tur oylamaya, 58 milletvekili katıldı.

Meclis Başkanı Nebih Berri, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için oylamayı 19 Kasım'a erteledi.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma", cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.

Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabaka göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Süresini dolduran cumhurbaşkanı 6 yıl geçmeden bir daha aday olamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmezken parlamento, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

(AA)