Libya'da siyasi kaos

Libya'da siyasi kaos

Libya hükümeti, Trablus'taki bakanlık ve devlet kurumlarının çoğunun hükümetin kontrolünün dışında olduğunu duyurdu. Hükümete göre, devlet yetkilileri silahlı gruplar tarafından tehdit ediliyor.

Hükümet, bakanların ve yetkililerin, silahlı gruplardan tehdit aldıkları ve kaçırılmadan ya da suikaste uğramadan görev yerlerine ulaşmalarının çok tehlikeli bir duruma geldiğini belirtti.

Devlet memurlarını kaçırma veya öldürme tehdidinde bulunan kişi ve silahlı gruplardan hesap sorulacağı kaydedilen açıklamada, tehditlerin yasalarda kamu ve kişi haklarına karşı işlenmiş suç olarak kabul edildiği ve sanıkların bu şekilde yargılanacakları aktarıldı.

Açıklamada, bakanlık ve devlet kurumlarının güvenliği sağlanıncaya ve yeni hükümet kuruluncaya kadar, diğer şehirlerdeki devlet memurları ile irtibat kurularak, kurumların bu şehirlerde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.

Abdullah Sini başkanlığındaki geçici hükümet, 29 Ağustos Cuma günü istifasını sunmuştu. İstifa metninde ülkede silahlı gruplar arasında gerçekleşen çatışmalar kınandı.

Fecr-i Libya Kuvvetlerinin ilerleyişi

Fecr-i Libya Kuvvetleri, geçtiğimiz hafta El-Ka'ka ve Es-Savaik grupları ile girdiği şiddetli çatışmanın ardından, ABD'nin geçen ay çalışanlarını tahliye ettiği Trablus Büyükelçiliği'ni ele geçirmişti.

Libya Devrimci Operasyonlar Odası öncülüğünde 'Fecr-i Libya Kuvvetleri' adı altında birleşen Trablus ve Misrata merkezli gruplar, Zintan merkezli El-Ka'ka ve Es-Savaik grupları ile çatışıyor.

El-Kaka ve Es-Savaik adlı silahlı gruplar ise 16 Mayıs’ta Libya'daki 'radikal' gruplara karşı operasyon başlattığını ilan eden emekli Tümgeneral Halife Hafter'i destekliyor.

Hafter, 21 Mayıs'ta yaptığı basın toplantısında doğrudan hükümeti hedef almıştı. Fecr-i Libya Kuvvetleri ise İhvan'a yakınlığıyla biliniyor. 

Mısır senaryosuna benzer bir darbe gerçekleştirmeye teşebbüs eden Hafter’in arkasında kim olduğu açık bir şekilde belli olmasa da bu güçlerin Suudi Arabistan ve BAE'nin yanı sıra Mısır’ın olduğu belirtiliyor. 

Yasama ikiye bölünmüş durumda

Libya yasama kanadında da ikiye bölünmüş bir yapı mevcut. Bir taraftan resmi bir şekilde görevini teslim almayan Libya Temsilciler Meclisi (LTM) Tobruk’ta toplanmaya devam ederken, öte yandan süresini dolduran Milli Genel Kongre (MGK) Trablus’ta görevini sürdürmeye kararlı.

Hükümet katmanında ise LTM'ye istifasını sunan geçici Başbakan Abdullah Sini, yerine MGK tarafından ulusal kurtuluş hükümeti kurmakla görevlendirilen Ömer Hasi’nin meşru olmadığını iddia etti. Ömer Hasi hükümeti oluşturmak için çalışmalarını başlattı. Trablus'ta bunlar olurken Tobruk'taki Libya Temsilciler Meclisi ise istifa eden Libya geçici Başbakanı Sini'yi yeniden hükümet kurmakla görevlendirdi.

Silahlı grupların katmanında ise, Halife Hafter Libya'da başlattığı operasyonu sürdürmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta içinde kimliği belirsiz Libyalı olmayan uçaklar, Hafter’e havadan destek verdi.

Hafter'e destekte BAE şüphesi

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinin haberine göre, hava desteğini Mısır'daki bir üssü kullanan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait uçaklar sağladı. Uçaklar Trablus'ta silahlı grupların bulunduğu bir bölgeyi vurdu.

Ancak desteğe rağmen Hafter, Trablus Havalimanı'nı kaybetti. Havalimanı İhvan'a yakın Fecr-i Libya Kuvvetleri'nin kontrolüne geçti.

Öte yandan Kaddafi’yi düşürmekte büyük rolü olan bazı İslami referanslı milisler devrimi korumak adına silahlı faaliyetlerini sürdürmekten vazgeçmiyor.

Trablus'ta yaklaşık bir aydır devam eden çatışmalar nedeniyle 8 binden fazla aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan ve 42 yıllık Muammer Kaddafi iktidarına son veren devrimin ardından bazı bölgeleri ve uluslararası havalimanını kontrol eden söz konusu silahlı gruplar ile orduya bağlı güçler arasında çatışmalar çıkmış, olayların şiddetlenmesi üzerine Türkiye ve ABD'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler, bölgede bulunan diplomatik misyonlarını boşaltıp vatandaşlarını tahliye etmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı