Libya'da silahlı ayaklanma çağrısı

Libya'da silahlı ayaklanma çağrısı

Libya'da birçok şehirde gençleri ABD yanlısı olduğu belirtilen Halife hafter'i desteklemeye ve 'radikal' gruplara karşı silahlı mücadeleye çağıran broşürler dağıtılıyor

Libya'nın çeşitli kentlerinde "radikal gruplara" karşı düzenlenecek ayaklanmaya katılım çağrısı yapan broşürler dağıtıldı. 
Başta Bingazi olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde dağıtılan ve "15 Ekim Silahlı Ayaklanması" adıyla düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yapılan broşürde, "Söz konusu girişimin, Ensar'uş-Şeria gibi gruplara karşı oldukları ve emekli Tuğgeneral Halife Hafter'i desteklediklerini ifade etmek için tertip edileceği" belirtildi. Eylemlerin düzenleneceği yerlere ilişkin ise bilgi verilmedi. 
Bu arada Bingazi'nin çeşitli bölgelerinde maskeli ve askeri üniforma giyen bazı gruplar, bugünkü eylemi destekleyeceklerini ifade etmek üzere sokağa çıktı. Eylemciler, "15 Ekim ayaklanması karar günü", "Bingazi gençliği, polis ve askere feda olsun" yazılı pankartlar taşıdı.
EYLEME DESTEK AÇIKLAMALARI 
Öte yandan Tobruk'ta kurulan Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen Libya Genelkurmay Başkanlığı da silahlı ayaklanmaya desteğini açıkladı. 
Genelkurmay Sözcüsü Ahmed el-Mismari, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Libya ordusu, bu girişimi her şekilde desteklemektedir. Katılımcılar ve ordu birlikleri arasında tam bir koordinasyon sağlanacaktır" dedi. 
Emekli Tuğgeneral Hafter ise sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu ayaklanmayı desteklediğini belirterek, bu eyleme dair halka bazı uyarılarda bulundu, tedbirli olunması çağrısı yaptı.
Hafter, 16 Mayıs'ta hükümet yanlısı ve devrimci bazı grupları terörist ilan edip bunlara karşı "Onur Savaşı" başlattığını duyurmuştu. Özellikle ülkenin doğusunda, Hafter'e bağlı güçler ile "Bingazi Devrimciler Şurası" adı altında toplanan devrimci silahlı gruplar arasında çatışmalar zaman zaman şiddetlenerek devam ediyor.