Libya'da milisler ateşkes kabul etmiyor

Libya'da milisler ateşkes kabul etmiyor

Libya'da giderek güçlenen milisler dün akşam yine başkent Trablus'ta saldırılar düzenledi. Ellerinde orduğunun elinde bile olmayan ağır silahlar bulunan milisler ateşkes önerilerini de kabul etmiyor

Libya’nın başkenti Trablus’ta silahlı milis gruplar şehrin farklı semtlerine ağır ve hafif silahlarla saldırdı. Dün başken Trablus’ta son ayların en şiddetli çatışmaları yaşandı. Milislerin, ateşkes tekliflerine de yanaşmadığı belirtiliyor. 

Misrata ve Batı Zintan milislerinin özellikle de Trablus Havalimanı'nın bulunduğu bölgelere saldırdığı ve şehrin büyük bir bölümünün savaş alanı haline geldiği bildirildi.

Çatışmaların ardından Batı ülkelerinin çoğu büyükelçiliklerini kapatarak diplomatları geri çekti.

BM Libya Temsilciliği ise, taraflara defalarca yapılan ateşkes çağrılarına rağmen olumlu cevap alamadıklarını açıkladı. Temsilcilik tarafından yapılan konu ile ilgili açıklamada, "Çatışmaların devam etmesi anlaşmazlıkların siyaset yoluyla çözülmesi ve ülke güvenliğini tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır" denildi.

Trablus’taki çatışmaların 2011 yılında şehrin kontrolünü ele geçiren Zintan milisleri ile diğer gruplar arasında yaşandığı ve Havalimanı çevresinde yoğunlaştığı belirtiliyor.

HÜKÜMET GÜÇLERİNİN ELİNDE AĞIR SİLAH YOK

Libya hükümetine bağlı güvenlik güçlerinin elinde ağır silahlar bulunmuyor. Ancak ülkede iktidar mücadelesi veren siyasi grupları temsil eden milisler, hem savaş tecrübesi ve hem de silah ve mühimmat bakımından ülke güvenlik güçlerinden çok daha üstün.

Ülkede darbe girişiminde bulunan Hafter’in Bingazi’den kaçmak durumunda kalmasının ardından Libya’da dengeler tekrar değişti. Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Mısır da Hafter’i desteklemekteydi.

Bingazi’de Ensar eş Şeria adlı grubun şehirde kontrolü ele geçirdiği belirtiliyor.