Liberman'dan Savaş Tehdidi

Liberman'dan Savaş Tehdidi

İsrail Gazze’de Hamas’ın önüne bir tercih sundu: Ya yakıcı uçurtma ve balon eylemlerine son vermesi ya da Gazze’nin ele geçirilmesini içeren yeni bir savaş.

İsrail Gazze’de Hamas’ın önüne bir tercih sundu: Ya yakıcı uçurtma ve balon eylemlerine son vermesi ya da Gazze’nin ele geçirilmesini içeren yeni bir savaş.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, muhtemel Gazze operasyonu için yapılan askeri tatbikatta “Biz düşmanı yenmeye hazırız” dedi ve ekledi, “İsrail ordusu neyi, ne zaman ve nasıl yapması gerektiğini bilir.”

Liberman, Hamas siyasi büro şefi İsmail Heniyye’nin Cumartesi günü “oyunun kurallarını biz belirleyeceğiz” açıklamasına şöyle cevap verdi: “Oyunun kurallarını biz belirleriz, başkası değil”.

Liberman bu sözleri İsrail ordusunun yaptığı askeri tatbikatı ziyareti sırasında sarfetti. Ordunun Nekeb bölgesinde yaptığı askeri eğitime piyade ve zırhlılar katıldı. Eğitim evler arasında operasyon yeteneğini güçlendirmek için yapılıyor.

Yapılan askeri tatbikata “Çelik kapılar” adı verildi. İsrail ordusu Güney cephesi komutanlarından bir yetkili katıldığı tatbikatta şunları söyledi:

“Biz bu uçurtma ve balonlar dolayısıyla savaş mı ilan edeceğiz? Öyle görünüyor ki hayır. Ancak biz bu durumu kabul etmiyoruz ve her seferinde karşılık vereceğiz. Yanıcı uçurtma ve balon istemiyoruz.” Bu tatbikat sürerken İsrail ordusu güneyde Gazze tarafından gelecek füzeleri düşüren Demir Kubbe savunma sistemindeki bataryaları arttırdıklarını açıkladı.

Liberman’ın bu tehdidi İsrail’in son 11 yıl içinde uyguladığı en sert kuşatma kararının ardından geldi. İsrail, Kerem Şalom geçişini tamamen kapatarak belirli bir süre Gazze’ye yakıt ikmalini durdurdu. Gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerini ise ancak özel izinle geçirilmesine izin veriyor. Yine balık avcıları için avlanma mesafesi 6 milden 3 mile düşürüldü.

Savunma Bakanlığı bürosundan yapılan açıklamada, Hamas’ın eylemleriyle ilgili bakanlığın Genelkurmay başkanlığıyla yaptığı istişareler sonrasında, Kerem Şalom’un kapatılarak Gazze’ye yakıt ikmalinin durdurulmasına karar verilirken gıda ve ilaç gibi ihtiyaçların ise özel izinle geçirileceğini açıkladı.

İsrail ordusu geçtiğimiz hafta getirdiği kısıtlamalara yenisini ekledi. Gazze’deki ürünlerin ihracını engellerken bölgeye ürün girişini de yasakladı. Ordudan yapılan açıklamada Filistinliler uçurtma ve balonları kullandığı müddetçe bu durumun devam edeceğini vurguladı.

Geçen Cumartesi Mısır arabuluculuğunda yapılan anlaşmada ateşkesi bozmak üzere olan yanıcı uçurtma ve balonlar konusu ele alınmamıştı.
İsrail Başbakanı Benya
min Netanyahu, Gazze’den gelen uçak ve balonlar sürerken anlaşmanın sürdürülemeyeceğini söylemiş, Hamas ise bunun ateşkese dahil olmadığını belirtmişti.

İsrail, Mısır ve BM temsilcisinden Şarku’l Avsat’a gelen mesajlar, “uçurtma ve balonların ateşlenmesinin devam etmesinin yıkıcı bir savaş” anlamına geldiği yönünde.

Filistinliler Mart ayının sonunda başlayan “geri dönüş yürüyüş”üyle birlikte Gazze çevresinde yaklaşık 30 bin dönümün yanmasına sebep olan bu yanıcı uçurtma ve balonları icat ettiler. İsrail bu eylemleri bitirmek için boşuna bir çabanın içine girdi. Sonunda ateşkes anlaşması imzalandı ancak uçurtma ve balonlar meselesi gündeme alınmadı. İsrail kabinesi, bu balon ve uçurtmaların anlaşmanın kapsamında olması gerektiğini söyleyerek bu eylemlere ne pahasına olursa olsun karşılık verme kararı aldı.

Mısır, bu uçurtmalar nedeniyle Gazze’yi yeni bir savaşa sürükleyen Hamas’a baskı yaparak bu eylemlerin bitirilmesi ya da azaltılması için süre verdi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’un haberine göre Hamas, Mısır istihbaratına bu eylemleri azaltmaya çalıştığını ancak bir defa da bunun başarılamayacağını söyledi. Gazzeli kaynak gazeteye şunları söyledi: “ Hamas, bu eylemleri bir kere de durduramaz zira bu durum onu destekçilerinin gözünde zor duruma sokar. Bu nedenle kademeli olarak yapacaktır.”

Gerçekten de Hamas ile İsrail arasında yapılan ateşkes ilanının ardından, son üç gün içinde Gazze’den gönderilen yanıcı uçurtma ve balon sayısında keskin bir düşüş gözlemlendi.

Mısır da Hamas’ı yeni bir savaş konusunda uyararak Refah sınır kapısını kapattı. Basın organları bu adımın Mısır’ın Hamas’a baskı yapmak için olduğunu yazdılar. Ancak Mısır, İsrail ve Gazze ilişkilerini iyi bilen bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, İsrail Tel Aviv’e verdiği ağır ekonomik kayıplara rağmen Kerem Şalom kapısını kapatarak Mısır’ı Refah sınır kapısını daimi olarak açması konusunda teste tabi tuttuğunu söyledi.

Kaynak, Mısır’ın Hamas ile İsrail arasında yapılan ateşkes anlaşmasına çeşitli zorlukların eşlik edeceğini bildiğini ifade etti. Kaynak önümüzdeki on gün boyunca Mısır’ın Hamas’ın önerisi olarak Fetih, Hamas ve İslami Cihad ile Mısır istihbarat yetkilileri arasında bir toplantı organize edileceğini ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Kahire, Gazze’ye kolaylıklar sağlayacak ancak bu durum Mısır’ın alacağı kararlara bir baskı uygulamayacak”

Hamas, Kerem Şalom kapısını kapatıp en hayati ihtiyaçların bölgeye girmesini engelleyerek insanlığa karşı suç işlediğini söyledi ve ekledi: “Bu misillemelerin, İsrail’in sonuçlarına katlanmak zorunda olduğu tehlikeli yansımaları olacaktır.

Benzer bir tutumda İslami Cihad’dan geldi. Örgüt, Gazze’ye yönelik artan baskının bölgeyi patlama noktasına getirdiğini söyledi.

 

Kaynak : Şarkul Avsat