Leyla Zana'dan Mektup açıklaması

Leyla Zana'dan Mektup açıklaması

Öcalan'ın mektubunu Barzani'ye teslim eden Leyla Zana, "’Kürtlerin özgürlüğü ve barış süreciyle ilgili bir mektuptu. Mektubun muhatabı Barzani’dir. Siz ona sorabilirsiniz" dedi

Abdullah Öcalan ile görüştükten sonra mesajlarını Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani’ye ileten, Başbakan Neçirvan Barzani ile görüşen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Erbil’de basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda konuşan Zana, “Barzani ve Öcalan’ın bölge halkları ve Kürt halkının özgürlükleri için düşüncelerinin birbirine yakın olduğuna tanıklık ettik” dedi.

HDP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, Kürtlerin kendi içerisindeki ilişkileri istikrara kavuşturması ve ihtilafları gidermesi gerektiğini anlatırken, “Öcalan, Barzani’ye bir mektup gönderdi. Gerek sürece gerekse Kürtler arasındaki ilişkilere dair temenni ve önerilerini dile getirdi. Biz bunu, Leyla Zana ile birlikte Barzani’ye ilettik. Büyük bir hüsnü kabul gördük. Anladık ki özellikle Kürt Ulusal Kongresi’nin önündeki engeller aşılamayacak engeller değil. Bu anlamda samimi bir çabaya tanıklık ettik. Umuyoruz ki en kısa zamanda bu gerçekleşecektir. Bu olduğu zaman sadece Kürt Ulusal Kongresi gerçekleşmekle kalmayacaktır, aynı zamanda bölgeye barışın gelmesi ve demokratik siyasetin, demokratik cumhuriyetlerin egemen olması noktasında önemli bir lokomotif güç işlevi görecektir” diye konuştu.
Önder, Kandil’de KCK yöneticileriyle de bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Hem izlenimlerimizi aktardık hem de Öcalan’ın önerilerini paylaştık. Onları da dinledik. Neçirvan Barzani ile de görüştük. Mutlu ve iyimser bir şekilde bu sürecin daha da gelişmesini mümkün görüyoruz. Bu duygularla Kürdistan’dan ayrılacağız” ifadelerini kullandı.

Sırrı Süreyya Önder, mektubun içeriğiyle ilgili soruya ilişkin, ’nezaket mektubuydu’ ifadesini kullanırken Zana, ’Kürtlerin özgürlüğü ve barış süreciyle ilgili bir mektuptu. Mektubun muhatabı Barzani’dir. Siz ona sorabilirsiniz’ cevabını verdi.