Lavrov’dan ‘Askeri Müdahale’ Sinyali

Lavrov’dan ‘Askeri Müdahale’ Sinyali

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin ülkesinin çıkarlarına ve vatandaşlarına gelen hiçbir tehdidi cevapsız bırakmayacağını söyledi. Lavrov’a Ukrayna ve NATO’dan tepki var.

Rus haber ajansı Ria-Novosti'nin haberine göre, Lavrov, Rus silahlı kuvvetlerinin, ülkenin çıkarlarının tehdit edilmesi durumunda harekete geçmeye hazır olması gerektiğini vurguladı.

Lavrov, “Saldırıya uğrarsak, şüphesiz ki cevap vereceğiz. Güney Osetya`da olduğu gibi Rusya vatandaşlarının meşru çıkarlarına saldırıda bulunulması durumunda Moskova'nın uluslararası hukuk çerçevesinde cevap vermekten başka seçimi olmayacak. Rusya vatandaşlarına karşı yapılan saldırı Rusya devletine karşı yapılan saldırıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Ukrayna ordusunun ve Sağ Sektör örgütünün Doğu Ukrayna’da silahlı müdahalede bulunduğu şartlarda kendilerinin bölgedeki Rusya yanlısı gruplara silah bırakma çağrısında bulunmayacaklarını dile getirdi.

Ukrayna sınırına ek askeri birliklerin gönderildiğini hiçbir zaman inkar etmediklerini bildiren Lavrov, Ukrayna'nın da Rusya sınırına askeri yığınak yaptığını kaydetti.

ABD'nin Cenevre anlaşmaları çerçevesinde Ukrayna konusunda daha sorumlu davranmaları gerektiğini belirten Lavrov, “ABD`nin Ukrayna konusunda daha sorumlu davranacaklarını, bu konuda kendi jeopolitik ve tek taraflı çıkarlarını değil, Rusya`nın en büyük ve en yakın komşu ülkesi olan Ukrayna`nın geleceğini göz önünde bulunduracaklarını umuyorum” dedi.

Rus-Gürcü savaşı

Gürcü ordusunun 2008 yılında Güney Osetya’ya yaptığı müdahalede, Rus vatandaşlığına geçmiş olan Güney Osetyalılar hayatını kaybedince, Rusya, kendi vatandaşlarının öldürüldüğünü öne sürerek askeri müdahalede bulunmuş, beş gün süren Rus – Gürcü Savaşı yaşanmıştı. Rusya, bu savaşın ardından, Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri olan Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlık ilanını tanımıştı. Ukrayna’nın doğu bölgelerinde de çok sayıda kişinin Rus pasaportu taşıdığı biliniyor. Bu nedenle Lavrov’un son açıklamaları, Rusya’nın Doğu Ukrayna’ya da askeri müdahale sinyali olarak algılanıyor.

Ukrayna ve NATO tepkili

Lavrov’un açıklamalarına Ukrayna ve NATO’dan tepki var. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lavrov’un sözlerinin Cenevre’de varılan anlaşmaya uymadığı, Ukrayna güvenlik güçlerinin doğuda, teröristlere ve ayrılıkçılara karşı yasal mücadele yürüttüğü dile getirildi.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Versbow da, Lavrov’un sözlerinden kaygı duyduklarını belirterek, Rusya’dan, Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıları kınamasını ve buradan desteğini çekmesini istedi.

Bu arada Doğu Ukrayna’da Donetsk iline bağlı Slavyansk ilçesinde Rusya yanlısı silahlı gruplarca belediye başkanı ilan edilen Vyaçeslav Ponomarev, 25 Mayıs’ta düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesini önlemek için ellerinden geleceklerini yapacaklarını söyledi. Rusya’nın ‘gazeta.ru’ haber portalına demeç veren Ponomarev, gerekirse cumhurbaşkanlığı adaylarından bazılarını rehin alabileceklerini öne sürdü.