Lavrov'dan ABD'ye IŞİD Çağrısı

Lavrov'dan ABD'ye IŞİD Çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin Suriye'de Esad yönetimi ile kimyasalların imhasında işbirliği yapan ABD'nin IŞİD konusunda işbirliği yapmamasını eleştirdi

ABD’nin Suriye politikasını eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’a IŞİD’le mücadelede ‘çift yönlü yaklaşım’ önerisinde bulundu.

Rusya’da yayın yapan Rossiya-1 televizyonuna konuşan Lavrov, ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı muhattap kabul etmeme kararını ‘tuhaf’ bulduğunu belirterek, “Esad, kimyasalların imhasında tamamen meşru ortakken, nasıl oluyorsa terörle mücadelede meşru olmuyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdikleri görüşmelere de değinen Lavrov, IŞİD’le mücadelede çift yönlü yaklaşım’ın benimsenmesi gerektiğini belirtti.

“Bu çift yönlü yaklaşım, hem bir koalisyon oluşturulmasını hem de bu koalisyonu destekleyecek siyasi sürecin canlandırılmasını içeriyor" diyen Lavrov, vatansever askerlerin oluşturduğu silahlı gruplar'ın yanı sıra Suriyeli siyasi güçlerin bu sürece dahil olması gerektiğini söyledi.

TERÖRLE MÜCADELE KOALİSYONU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hazırladığı IŞİD planını da hatırlatan Lavrov, “Bu girişim, hali hazırda savaşan gruplarında dahil olacağı bir koalisyonun kurulmasını da içeriyor. Birbirleri ile mücadele etmek yerine, öncelikle ortak tehdit üzerinde anlaşılmalı, ardından ülkelerinde nasıl yaşamak istediklerimi müzakere etmeliler” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’deki terörizmin yerini bir iç savaşın almaması için Moskova’nın siyasi süreci desteklemeye hazır olduğunu da belirtti.