Lavrov: 'Biz hala AB'yi ortak olarak görüyoruz'

Lavrov: 'Biz hala AB'yi ortak olarak görüyoruz'

Lavrov: 'Biz hala AB'yi ortak olarak görüyoruz'

Moskova'da düzenlenen bir organizasyonda yabancı firma temsilcileri ve bürokratlarla bir araya gelen Lavrov, Rusya'nın her şartta Doğu ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğine vurgu yaparak, bunu AB ticaretine alternatif olarak değil, paralel bir şekilde yürütmeyi istediklerini ifade etti.

Lavrov, AB-Rusya ilişkilerinde iyi bir dönem yaşanmadığını belirterek, "Bürüksel'den yapılan onca açıklamaya rağmen Avrupa ülkelerini ortak olarak görmeye devam ediyoruz. Yaptırımlar bizim seçtiğimiz bir yol değildi ancak bizi tepki göstermeye zorladılar" dedi.

AB yaptırımlarının ABD'nin baskısıyla alındığını savunan Lavrov, "Yaptırımlardan dolayı AB'nin mi yoksa Rusya'nın mı daha fazla kaybedeceğini bilmiyorum ama AB kendi uyguladığı yaptırımlardan ötürü bu yıl 40, önümüzdeki yıl ise 50 milyar avro kaybedebilir" diye konuştu. Lavrov, yaptırımların Rus ekonomisine de kayıplar vereceğinden bahsederken, bu karşın iç piyasayı ve rezervleri geliştirmek için iyi bir fırsat yakaladıklarını belirtti.

Putin'in İtalya ziyareti

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa-Asya Liderler Zirvesi kapsamında İtalya'nın Milano şehrine düzenleyeceği ziyaretin, Moskova ve Brüksel'in, gelişen yeni şartlarda birbirini daha iyi anlamasına katkı sağlayacağını söyledi. Lavrov, Putin'in ziyareti sırasında Avrupalı mevkidaşlarıyla son gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulacağı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Lavrov, AB'nin bazı üçüncü ülkelere Rusya ile ticaretleri konusunda baskı yapmasının Dünya Tücaret Örgütü prensiplerine ters ve serbest piyasa kurallarına aykırı olduğunu öne sürdü.

Güney Akım'ın hem Rusya hem de Avrupa için yararlı bir proje olduğunu kaydeden Lavrov, ticaretin kendine has çıkarları olduğunu ve bunların politikanın dışında tutulması gerektiğini belirtti. Lavrov, Rusya'nın Ukrayna konusunda "gerçek ve adil" bir politika yürüttüğünü savundu.

 

(AA)