Lavrov: Batı ile ilkel çatışmaya karşıyız

Lavrov: Batı ile ilkel çatışmaya karşıyız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı ile ilkel bir şekilde karşı karşıya gelmek istemediklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı ile ilkel bir şekilde karşı karşıya gelmek istemediklerini, küresel istikrarın sağlanması için tehditlere karşı ortak mücadelenin zorunlu olduğunu söyledi.
Moskova Devlet Uluslar arası İlişkiler Enstitüsü’nün (MGİMO) 70. yılı vesilesi ile ziyaret eden Lavrov, öğrencilerle bir araya geldi. Lavrov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Moldova Başbakanı, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve diğer ülke dışişleri bakanlarının MGİMO mezunu olduklarını hatırlattı.
Batılı ortakların düşmanca tavırlarına karşı, Rusya’nın doğrudan çatışma taraftarı olmadığını ifade eden Lavrov , “Rusya sınır aşan sorunlara katkı sağlamaya hazır. Ancak burada karşılıklı saygı ve eşit haklar olmalı.” dedi.
Ukrayna krizi sürecinde Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik düşmanlıklarının zirve yaptığını kaydeden Lavrov, IŞİD terör örgütünün Suriye ve Irak’taki faaliyetleri, İsrail-Filistin sorunu, Afganistan’da yaşanan istikrarsızlık ve Afrika’da devam eden olayların bu tehditlerin başında geldiğini vurguladı. 
Rus Bakan’a göre terörizm, uyuşturucu ile mücadele, silah kaçakçılığı, göçmen sorunu ve iklim değişikliği gibi sorunlarla ancak ortak mücadele edilerek başarı sağlanabilir.
Rusya ile Batı arasında işbirliğini reddetmenin kimseye fayda sağlamadığına değinen Lavrov, “Rusya çifte standartlar dolu işbirliği modeline ve Rusya’ya yönelik eski samimi olmayan ilişkilere geri dönüşü de istemiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.