Lavrov: ABD ve Avrupa, Rusya'yı değiştirmek istiyor

Lavrov: ABD ve Avrupa, Rusya'yı değiştirmek istiyor

Lavrov: ABD ve Avrupa, Rusya'yı değiştirmek istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarla hedeflerinin Ukrayna'da çözüm olmadığını, geçmiş yüzyıldan kalan "pasif sömürgeci" anlayışla Rusya'da değişim hedeflediklerini söyledi.

 

Rus NTV televizyonuna konuşan Lavrov, “Yaptırımların hedefinin Ukrayna olmadığı gizlenmiyor. Gerçek amacın Rusya'yı değiştirmek, kilit konulardaki tavrını değiştirmek ve Batılı ülkelerin tutumunu kabul etmeye zorlamak. Bu geçmiş yüzyıldan kalan pasif sömürgeci anlayış” ifadelerini kullandı.

Batı'da bir çok kişi bu politikaların zararlı olduğunun farkına vardığını, sonuç alınamayacağını gördüklerini ve Rusya'nın yaptırımlar nedeni ile politikalarında değişikliğe gitmeyeceğini ifade eden Lavrov, “Biz Ukrayna'yı kaybetmeyeceğiz. Ukrayna yönetimi ele geçiren bir grup darbeci değil. Ya da Kiev ve diğer şehirlerde caddelerde gösteri yapan ırkçı gruplar da değil. Bizim için Ukrayna, ortak tarih, kültür ve medeniyeti paylaştığımız komşumuz. Ortak dil ve edebiyattan bahsetmiyorum bile” şeklinde konuştu.

'RUSYA HERKESTEN FAZLA ÇALIŞIYOR'

Rusya'nın Minsk'te sağlanan anlaşmanın uygulanması için herkesten çok daha fazla çalıştığını savunan Rus Bakan, “Biz Nisan ayında Cenevre'de ilk oluşan, Berlin'de devam eden ve Minsk'te 5 Eylül 'de protokol Halide dönüşen girişimi destekliyoruz. Samimi olarak bunun uygulanmasını istiyoruz. Batılı ortaklarımız Kiev üzerindeki etkisini kullanmıyor” eleştirisi getirdi.

Rus Bakan, geçen hafta yaptığı açıklamada yaptırımlar nedeniyle AvrupaBirliği ülkelerinin 2015 sonuna kadar zararlarının 90 milyar avroyu geçeceğini belirtmişti. Düşen petrol fiyatları ve yaptırımlar nedeni ile Rusya ekonomisi de olumsuz etkileniyor.