Latin Amerika’yla ilişkilerimiz İran'ı daha da yalnız bırakacak

Latin Amerika’yla ilişkilerimiz İran'ı daha da yalnız bırakacak

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr Riyad'da düzenlenen Latin Amerika ve Arap ülkeleri zirvesinin oturum arasında El-Arabiyya kanalına yaptığı açıklamada...

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr Riyad'da düzenlenen Latin Amerika ve Arap ülkeleri zirvesinin oturum arasında El-Arabiyya kanalına yaptığı açıklamada Latin Amerika ülkelerinin Arap meselelerinde daima destekçi olduğunu söyledi ve İran'ın bu ülkelerle yakın ilişki kurmak istemesinin sebebi olarak İran'ın zayıf uluslararası konumunu gösterdi.

Cubeyr, Arap ülkelerinin Güney Amerika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesinin İran üzerindeki tecridi arttıracağını, Tahran'ın elinin artık zayıfladığını ve kendisine dost bulamadığı için hangi ülkeden olursa olsun destek arayışında olduğunu iddia etti.

Bunun yanı sıra Bahreyn Dışişleri Bakanı Talib Şeyh Halid, İran'ın Arap Devletlerinin iç meselelerine artık karışmaması gerektiğini söyledi ve "Tahran eğer Arap ülkeleriyle olumlu ilişkiler kurmak istiyorsa iç meselelere karışmayı bırakmalıdır" ifadesinde bulundu. Halid, Kral Selman bin Abdulaziz'in icraatlarına işaret ederek Arap ülkelerinin kendilerini bu müdahalelerden koruması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Filistin dışişleri bakanı Riyad El-Maliki yine El-Arabiyya'ya yaptığı açıklamasında, Arap Dışişleri bakanlarının Latin devletlerinin de katıldığı zirvede Filistin'deki güncel meselelere dair tabloyu çizdiklerini, burada Filistin meselesine dair bir teklifte bulunulduğunu ve onaylandığını; kararın Filistinliler için uluslararası koruma talebini ve Güvenlik Konseyi'nin harekete geçirilmesini de kapsadığını söyledi.

islami analiz