Laricani: Hizbullah Dediğini Yapar

Laricani: Hizbullah Dediğini Yapar

Laricani: İmparatorluk hedefimiz yok...

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı için Türkiye’de olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de görüşen İran Meclis Başkanı Laricani İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.

Şii Husilerle ordu arasında gerilimin sürdüğü Yemen'de, "İran Husileri destekliyor mu?" sorusuna Laricani şu cevabı verdi:

"Bu yüzeysel bir görüş. Bölgenin sorunları derindir. İran bölgede her zaman demokrasiyi desteklemiştir. Bizim bölgede imparatorluk kurmak gibi bir hedefimiz yok. Husiler dediğinizde, bunlar Yemen halkının büyük bir bölümüdür. Bugün aldığımız haberlere göre kendileri anlaşmışlar. Biz istiyoruz ki içeride kendileri anlaşsın ve bir sonuca varsın. Birisi düşecek birisi kalacak; biz bunlarla ilgilenmeyiz."

"Çocukça rekabetin peşinde değiliz"

İran Meclis Başkanı, Suudi Arabistan ile İran'ın Yemen rekabetiyle ilgili soru üzerine ise, "Biz çocukça bir rekabetin peşinde değiliz. Yemen halkının ihtiyacı olursa yardım ederiz. Hükümette olanlara yardım edelim, olmayanlara etmeyelim gibi bir durum olmaz. Biz meselelere dar açılardan bakmayız, gizli işler yapmaya da ihtiyaç duymayız" değerlendirmesini yaptı.

"Hizbullah dediğini yapar"

Al Jazeera Türk muhabiri, Laricani'ye pazar günü İsrail'in Suriye topraklarına saldırısını da hatırlattı. Laricani, "İsrail, Suriye topraklarında Hizbullah üyelerini ve İranlı bir komutanı öldürdü. İlk kez yabancı ülke topraklarında İsrail, İranlı bir komutanı öldürmüş oldu. İranlı komutan hangi görev için Suriye'deydi? İran bu konuda İsrail'e bir karşılık vermeyi düşünüyor mu veya nasıl bir karşılık vermeyi düşünüyor?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Hizbullah düşünceli bir gruptur. İran'ın yardım etmesine ihtiyaç yoktur. Hizbullah dediğini yapar. Bu işin kolayca kapanıp gitmesine izin vermez."

"Sahadaki mücadele oyun değil"

Laricani, "İranlı komutan hangi görev için Suriye'deydi?" sorusu tekrar hatırlatılınca, "Suriye istediği zaman istişare desteği veriyoruz. Bunu da gizlice yapmıyoruz. Filistinli gruplara da aynı şekilde destek veriyoruz. Biz sahadaki mücadelenin bir oyun olmadığını düşünüyoruz" dedi.

"İran bu konuda İsrail'e bir karşılık vermeyi düşünüyor mu veya nasıl bir karşılık vermeyi düşünüyor?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Kaynak: Al Jazeera