Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Laikler de haklı, nereden çıktı bu Cihad?

Ortaöğretim din dersi müfredatına cihad konusu da konulmuş, laik kesim buna feveran ediyor. Fakat adamlar bu konuda tümden haksız değil; nereden çıktı bu cihad? Şu ana kadar bize öğretilen İslam'ın neresinde cihad  vardı?

Sayın bakalım İmanın şartlarını; Allah'a iman, meleklerine iman, peygamberlere iman, kitaplara iman, kıyamet gününe iman, kadere iman (müjde, bazı abilerimiz bunu da kaldırmış durumda) Efendim hani cihad?

Peki İslam'ın şartlarını sayın; Kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek ve hacca gitmek. Hani cihad? Bakın burada da yok.

Peki, otuz iki şartımız diye öğrendiğimiz grubun içinde var mı cihad? Sayın isterseniz, orada da bulamayacaksınız.

En genişletilmiş haliyle Elli iki farzımızın içinde var mıdır cihad? Orada da göremeyeceksiniz cihadı.

Bu durumda laik efendileri hiç eleştirmeyelim. Önce kendimiz bunun muhasebesini yapalım. Gerçekten İslam'da cihad diye bir şey yok mudur, şimdilerde ele avuca sığmayan bir takım şımarık gençler mi icad etti bu cihadı?

Veya İslam'da cihad vardır ama o kadar önemli bir şey değildir, sünnet gibi müstehap gibi bir şeydir de onun için bu imanın ve İslam'ın şartları arasında sayılmamış, 32 ve 54 farzın arasına girmemiştir öyle mi?

Evet, Müslümanlar olarak önce kendi kendimizi eleştirmeliyiz. Sadece imanın, İslam'ın şartları arasında olmaması, farzların sıralamasına girmemesi değil, insanımıza dinini öğreten ilmihal kitaplarının içinde de cihadı göremiyoruz.

Peki, gerçek böyle midir? İslam'ın neresindedir, Kur'an'ın neresindedir cihad?

Önce şunu belirtelim ki hiç bir konu cihad kadar yer almamıştır Kur'an'da ve İslam'da. Tam 586 ayeti kerime dolaylı ve direkt olarak cihaddan bahsetmektedir. Hatta baştan sona cihadla dolu olan sureler vardır.

Ne acıdır ki Kur'an-ı Kerim'de sadece bir yerde, hadi diyelim iki yerde geçen abdest ve guslü emreden ayet olmasına rağmen fıkıh kitaplarımızın, ilmihallerimizin önemli bölümünü abdest ve gusül konusu doldurmuştur. Kitabuttaharet bölümleri en başta ve oldukça geniş yer işgal etmiştir. Yüzlerce ayet ve müstakil sureler cihadla dolu olduğu halde tek satır yer almamıştır.

Niçin böyle oldu, ciddi bir araştırma konusudur bu. Peygamber Aleyhisselam'ın hayatını anlatan siyer kaynakları ve hadis külliyatı da Kur'an gibi cihadla dolu olduğu halde bize İslam'ın anlatıldığı kitaplarda yer almaması neyin nesidir? Önce bunun muhasebesini kendi aramızda yapalım, daha sonra laiklere anlatmak kolaydır.

Cihadsız İslam'ı, dişleri sökülmüş İslam'ı, itaatkâr İslam'ı kimler istiyor, kimlerin işine geliyor, bu soruların cevabı aslında her şeyi çözüyor.

doğruhaber

Bu yazı toplam 1516 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar