Lahey’de Camiler için Güvenlik Önlemleri

Lahey’de Camiler için Güvenlik Önlemleri

Hollanda'nın Lahey şehrinde sık sık gündeme gelen cami saldırılarının önüne geçmek için harekete geçildi. Avrupa'da geçen yıl 356 caminin saldırıya uğradı.

Hollanda'nın Lahey şehrinde sık sık gündeme gelen cami saldırılarının önüne geçmek için harekete geçildi. Bu kapsamda camilerin güvenlik önlemleri artırılmaya gidiliyor. Hollanda’da 2005 ve 2015 yılları arasında, 475 caminin neredeyse yüzde 40’ı en az bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Cami saldırısı, camiler ve cemaat için güvenlik endişesinin artmasına yol açmıştı. Yaşanan olaylardan sonra, cami yönetimleri güvenlik endişesiyle kapılarını kapalı tutuyordu. Bu sorunların giderilmesi için güvenlik kamerası gibi önlemler alındı. Ayrıca bu kapsamda oluşturulan ‘Dini Kuruluşlar İçin Güvenlik Rehberi’ kitapçığında da camilere yönelik güvenlik konusunda tavsiyelere yer verildi.

DİNİ KURULULUŞLAR İÇİN GÜVENLİK REHBERİ HAZIRLANDI

Lahey’deki camiler güvenlik önlemlerini artırıyor. Cami yönetimleri uzun süredir güvenlik konusunda endişeliydi. Düzenli olarak camiler tehdit ediliyor. 2017’nin Ocak ayında Kanada’da gerçekleşen cami saldırısı, camiler ve cemaat için güvenlik endişesinin artmasına yol açmıştı. Bundan dolayı cemaatler, camilerin kapılarını kapalı tutuyordu. Belediye uzmanları, camilerin güvenliği için tavsiyede bulundu. Belediye ‘Dini Kuruluşlar İçin Güvenlik Rehberi’ kitapçığı da oluşturdu. Bu kitapta güvenlik için tavsiyeler yer alıyor.

CAMİLERDE POLİS NÖBET TUTMUYOR

Cami cemaatleri, devletin camilere yönelik tehdidi kabul etmesinin önemli olduğunu söylüyor. Geçen sene Enschede kentinde bir camiye terör saldırısı yapıldı. Saldırıdan sonra Sinagog gibi diğer dini kuruluşlara yönelik güvenlik önlemleri artırıldı. Birçok Yahudi kuruluşunda polisler nöbet tutuyor. Ancak devlet tarafından benzer önlemler camiler için bulunmuyor.

SİNAGOGLAR POLİS GÖZETİMİNDE

Müslümanlar, Hollanda’da camiler güvenlik endişesiyle sık sık devletin camiler için güvenlik önlemlerini artırmasını istiyor. 2016'da Eylül ayında Müslüman cemaatler Adalet Bakanı Ard van der Steur’e gönderdikleri mektupta yapılan tehdit ve saldırılardan dolayı güvenlik endişesi duyduklarını ve devletin polis gözetimi gibi önlemlerle destekte bulunmasını istediler. Fakat istenilen destek henüz devlet tarafından sağlanmış değil. Buna karşın sinagoglarda polis gözetimi uzun süredir bulunuyor.

DENK PARTİSİ CAMİ GÜVENLİĞİNİN ARTIRILMASI İÇİN PARLAMENTOYA ÖNERGE SUNUYOR

Camiler kendi imkanlarıyla güvenliği artırmaya çalışıyordu. Ek güvenlik önlemleri konusunda son olarak Lahey Belediyesi bazı konularda ek önlemler alacağını söyledi ve Lahey’de cami güvenliği konusunda bir süreç başlatıldığını açıkladı. Belediye, camiler için güvenlik kamerası gibi önlem aldı. Türkiye kökenliler tarafından kurulan DENK partisi de düzenli olarak cami güvenliğinin artırılması için parlamentoda önerge sunuyor. Hollanda’nın siyasi sisteminde kabul edilen önergeler hükümet için herhangi bir konuda adım atması için uyarı niteliği taşıyor. Ancak cami güvenliği hakkında DENK partisi tarafından sunulan önergeler şimdiye kadar reddedildi. En son önerge 2017’nin Şubat ayında reddedildi.

CAMİ SALDIRISI, TERÖR OLAYI SAYILDI

Hollanda’da 2016’da Enschede kentinde gerçekleşen cami saldırısı Hollanda yargısı tarafından ilk defa terör saldırısı olarak nitelendirildi. Amsterdam Üniversitesi’nden (UvA) araştırmacı Ineke van der Valk’ın ‘Müslümanlara Yönelik Ayrımcılık Gözlem Projesi’ kapsamında Mart ayında yayınladığı araştırmada en çarpıcı bulgulardan biri camilere yönelik saldırı sayısının 2015’te 28 iken, 2016’da rekor kırarak 72’ye yükseldi. Van der Valk’a göre, Hollanda’daki yaklaşık 475 caminin yüzde 40’ı son on sene içerisinde en az bir saldırı olayı yaşadı.