Ladin Hakkındaki İddialara  Yalanlama

Ladin Hakkındaki İddialara Yalanlama

El Kaide lideri Bin Ladin'in öldürülmesinin kurgu olduğu iddialarına ABD'den yalanlama geldi. Pentagon Sözcüsü Warren, "Haberde ciddi yanlışlar var, büyük oranda uydurma" dedi.

ABD yönetimince , Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'in El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi konusunda ABD'nin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren konuyla ilgili açıklamasında haberde "çok ciddi yanlışlar" bulunduğunu belirtti.
"Bunun tek taraflı bir eylem olduğuna ve ülkemizdeki tüm kanunlara
uygun olarak yapıldığına dair hiçbir şüphe yok" ifadesini kullanan Warren, şöyle devam etti:
"Operasyonlara dair kamuoyuna açık kayıtlar ortada. Obama, operasyonunun tamamlanmasını takiben 24 saat içinde bunu duyurdu. Başkan Obama'nın söylediğinin ötesinde bir şey yok. Bu haber büyük oranda uydurma."
Beyaz Saray'dan açıklama
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Haberin yanlışlarla dolu ve tamamen yalan olduğunu gözlemleyen sadece Obama yönetimi de değil. CIA'in eski Başkan Yardımcısı Mike Morell da haberdeki her cümlenin yanlış olduğunu söyledi" diye konuştu.
CNN'in analistlerinden Peter Bergen'in ifadelerine atıfta bulunan Earnest, "Bergen, 'Haber 10 bin kelime uzunluğunda ama okuduğuma göre haberde doğru olan yeni değil, yeni olanlar da doğru değil' dedi. Bu, haber hakkında neden burada kimsenin ciddi kaygısı olmadığını çok güzel tanımlıyor bence" ifadesini kullandı.
"Öldürüldüğünde firari değildi"
Hersh, London Review of Books'un internet sitesinde yayımlanan makalesinde, Bin Ladin'in 2011 yılında öldürüldüğü sırada firari olmadığını, 2006 yılından beri Pakistan istihbarat servisi tarafından esir tutulduğunu yazmış, Pakistan istihbaratından bir yetkilinin 25 milyon dolar karşılığında Bin Ladin'in yerini ABD istihbaratıyla paylaştığını öne sürmüştü.
Hersh makalesinde, "Beyaz Saray halen görevin tamamen Amerika'ya ait bir olay olduğunu ve Pakistan ordusunun üst düzey generallerinin ve İstihbarat Servisleri Ajansı'nın (ISI) operasyona ilişkin önceden bilgilendirilmediğini belirtmeye devam ediyor" ifadesini kullanırken, Bin Ladin'in "çatışma sırasında öldürüldüğü" bilgisinin de doğru olmadığını savunmuştu.