Kuzey Kore, bir ABD Vatandaşını Daha Tutukladı

Kuzey Kore, bir ABD Vatandaşını Daha Tutukladı

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nı (CIA) ülkenin lideri Kim Jong-un'a suikast planı yapmakla suçlayan ...

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nı (CIA) ülkenin lideri Kim Jong-un'a suikast planı yapmakla suçlayan ve ABD tarafından 'devlet destekli terörizme' maruz kaldığını savunan Kuzey Kore, bir ABD vatandaşını daha tutukladı. Ülkede alıkonulan ABD'li sayısı 4'e yükseldi.

Kuzey Kore'nin resmi ajansı KCNA'da yer alan haberde Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan ABD vatandaşı Kim Hak Song'un, 'ülkeye karşı düşmanca davranışları' sebebiyle dün tutuklandığı belirtildi.

Haberde, Song'un suçlarıyla ilgili soruşturma açıldığı ifade edildi.

Pyongyang yönetimi, geçen hafta çarşamba günü aynı üniversitede ders vermesi için ülkeye çağrılan Güney Kore asıllı ABD vatandaşı profesör Kim Sang Dok'un 22 Nisan'da, 'ülkeyi karıştırmaya yönelik düşmanlık eylemi' suçlamasıyla tutuklandığını duyurmuştu.

Tutuklamaların ülkenin lideri Kim Jong-un'a yönelik 'biyokimyasal' saldırı planı iddiasıyla bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor.

Kuzey Kore CIA ve Güney Kore istihbaratını sorumlu tuttuğu bu planın çökertildiğini duyurmuş, Kuzey Kore Devlet Güvenliği Bakanlığı ABD'yi 'devlet destekli terörizmle' suçlamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada 'planı organize eden, katılan ve suç ortaklığı yapan kişilerin ortaya çıkarılacağı' sözü verilmiş, ayrıca 'Kore usulü terörle mücadele saldırısı' olarak adlandırdığı operasyonun hemen başlayacağını duyurmuştu. 

Son tutuklamaların bir 'intikam arayışı' ile ilgili olabileceği yorumu da yapılıyor.

Kuzey Kore son olarak CIA ve Güney Kore istihbaratını ülkenin lideri Kim Jong-un'a suikast planı yapmakla suçlamış, planın başarıya ulaşmasını adı sadece 'Kim' olarak açıklanan bir Kuzey Kore vatandaşının yakalanması sonucu önlediğini açıklamıştı.

Kuzey Kore resmi haber ajansı, Kim'in 2014'te Sibirya'da bir kereste fabrikasında çalışırken bu istihbarat kurumlarından rüşvet aldığını ve  'ideolojik olarak yozlaştığını' öne sürmüştü.

Kim'in sahip olduğu uydu telefonuyla bu kurumlarla irtibatta olduğu ve kendisine 'biyokimyasal içerikleri' kullanma eğitimi verildiği iddia edilmişti.

TUTUKLU ABDLİ SAYISI 4 OLDU

Son 2 tutuklamayla Kuzey Kore'de tutuklu ABD vatandaşlarının sayısı 4'e çıkmış oldu.

ABD vatandaşı 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Otto Warmbier, geçen yıl ocak ayında turist olarak girdiği ülkede kaldığı oteldeki bir propaganda afişini çaldığı için tutuklanmıştı, ardından çıkarıldığı mahkemede 15 yıl hapse mahkum edilmişti.

Bir diğer ABD vatandaşı Dong-chul da 2015 yılında, doğduğu ülke olan Güney Kore adına casusluk yaptığı suçlamasıyla Kuzey Kore'de 10 yıl hapis cezası almıştı.

ABD vatandaşlarının Kuzey Kore'ye seyahat etmesine izin veriliyor, ancak Washington yönetimi Kuzey Kore'ye gidilmemesi konusunda uyarı yapıyor.