Kuzey Irak'tan sevkıyat geçici olarak durduruldu

Kuzey Irak'tan sevkıyat geçici olarak durduruldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'deki tanklar dolduğu için Kuzey Irak'tan petrol sevkıyatının geçici olarak durdurulduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Türkiye İstiklal Gazileri İstiklal Madalyalılar Derneği Yönetim Kurulu üyelerini Bakanlıkta kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Kuzey Irak'ın Bağdat'tan alacaklarının, Halkbank'ta biriken hesaptan mahsup edilmesi yönünde bir talebi olduğuna dair bilgiler yer aldı. Böyle bir talepleri oldu mu?" şeklindeki sorusuna Bakan Yıldız, "Hafta başında yapılan ziyaretlerde bu talep tarafımıza iletilmiş değil" yanıtını verdi.

Bağdat ile Erbil arasında gelir paylaşımı konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını anımsatan Yıldız, Türkiye'nin yaptığı sözleşme kapsamında kurulan sistemin işleyebilir olduğunu, sözleşme ve anlaşmalarda da Irak anayasasına saygılı davranacaklarını söyledi. Yıldız, şu anda kurulu sistemde, Bağdat'ın yüzde 83, Kuzey Irak'ın da yüzde 17 gelir aldığını kaydetti. 

Kuzey Irak'tan petrol sevkıyatına yönelik bir soru üzerine de Yıldız, şunları kaydetti:

"Tek mesele burada Habur Sınır Kapısının genişletilmesiyle alakalı husustur. Orası artı bir 200-250 tanker trafiğini daha mutlaka kaldırabilmesi lazım. Çünkü 360 tanker civarında bir önceki sözleşmeden kaynaklanan alışveriş yapılıyordu. Ama bu miktarın daha da artacağını, artması gerektiğini bir kez daha yinelediler. Biz de buna kayıtsız kalmayacağımızı ve mutlaka yeterince petrol ürünleri verebileceğimizi söyledik. Şu ana kadar 6,2 milyon varillik sevkıyat yapıldı. 4,1 milyon varillik kısmı 4 tankerle beraber gitti. İhalesi ve satışı Iraklılara aittir, petrol Irak'ındır. Şu anda depo dolduğu için, bizdeki tanklar dolduğu için Kuzey Irak'tan sevkıyat geçici olarak durdurulmuştur. Önümüzdeki günlerde, zannediyorum 2-3 gün içerisinde buradan sevkıyat yapılması halinde Kuzey Irak'tan ham petrol pompalamaya devam edeceklerdir. Ben de inşallah cumartesi günkü programımı Ceyhan'a göre düzenliyorum. Bazı konuları da inşallah bizzat yerinde inceleme fırsatı bulacağım.'

"Talebimiz yaklaşık şu anki aldığımızın 3 katı civarında"

Bakan Yıldız, başka bir soruyu yanıtlarken, sınır genişletmeye yönelik çalışmaların bir süredir devam ettiğini vurguladı. Kuzey Irak'ta  petrol vepetrol ürünlerinin arzına yönelik bir sıkıntı olmadığını ifade eden Yıldız, taşımaya yönelik sıkıntılar olduğunu, bunların da aşılmaya çalışıldığını dile getirdi.

Soma'daki faciada vefat eden maden işçilerinin bazılarının imam nikahlı eşlerinin yardımlardan yararlanamadıkları için mağdur oldukları yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine de Yıldız, işçi yakınlarına ev ve nakdi yardım verileceğini anımsattı. Kanunlar çerçevesinde bu yardımların dağıtıldığını belirten Yıldız, gelişmelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca takip edildiğini söyledi.

Yıldız, Katar'dan ekstra gaz alımı konusunda bir ilerlemenin olup olmadığına ilişkin olarak şunları söyledi:

"Katar Emiri geldiğinde, toplantılara Sayın Başbakanımıza refakatle katıldık. Orada enerji konusu da gündeme getirildi. Türkiye'nin 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında alacağı LNG ile alakalı yaklaşık 9 tankerlik anlaşma imzaladık. Bu Türkiye'nin istediğinin biraz daha altındaki bir miktar ama Ortadoğu'ya olan sevkıyatlarından dolayı şu anda spot piyasadan 9 tankerlik alışveriş yapmış olacağız. Kışa hazırlık yapıyoruz. Bize özellikle İzmir'den, Aliağa'dan girişlerin düzenli olarak yapılması lazım. Aynı zamanda Marmara Ereğlisi'nden de girişlerin aynı şekilde yapılması lazım. LNG olarak oradaki talebimiz yaklaşık şu anki aldığımızın 3 katı civarında. Önümüzdeki yıl içerisinde bu rakama daha da fazla ulaşacağımız kanaatindeyim."