Kurtulmuş: Üreten ekonomiye geçilmesi şart

Kurtulmuş: Üreten ekonomiye geçilmesi şart

Ak Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin 12 yıl boyunca üretici olmayan ekonomik modelle büyüdüğünü bunun değiştirileceğini söyledi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin son 12 yılda büyüdüğünü ancak üretmeden kalkınmaya dayalı yanlış bir büyüme stratejisi izlediğini söyledi. 

Yeni bir büyüme modeline ihtiyaç olduğunun söyleyen Numan Kurtulmuş, "Yüksek faiz buraya gelen parayı artırıyor. Ama parayı hangi yerde kullanıyoruz? Gökdelenlere evlere yatırdık. Ümraniye'nin arkalarında bile 1 milyona evler var. Her sene işsiz sayısı 700 bin artıyor. Türkiye 'nin en az yüzde beş büyümesi lazım gelir . Bunu sağlamak için de değişik bir model lazım geliyor " dedi.

Kurtulmuş, 12 senelik büyüme modelinin üretmeden kalkınma modeli olduğunu belirtti . Kurtulmuş, üretim, istihdam ve rekabetçilikle alakalı cesur reformlar yapılması gerekmekde olduğunu ifade etti .

Vizyon belgesinin sloganının 'makro istikrardan mikro başarılar' olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi: Demokratikleşme sadece siyasal manada değil ekonomik olarak da olmalı. Elitler ekonomisiolmaktan çıkıp halkın ekonomisi haline dönmemiz ihtiyaç . Yeni bir ruha gereksinim var." Bölgesel asgari ücretin Anayasa'ya aykırı olacağını savunan Kurtulmuş, doğrudan yabancı sermayeyi artıracak formüller bulunması gerekmekde olduğunu anlattı.

FİNANSAL VESAYETLER

Kurtulmuş, Türkiye'de önde gelen askeri ve yargı vesayetleri olduğunu hatırlatarak, "Üstelik örtülü vesayetler de var. Finansal vesayet ve sorunlar üzerine dayatılan paradigmatik vesayetler yer alıyor . Finansal vesayetler, faiz lobisi, derecelendirme kuruluşları, merkez bankaları, IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi birtakım kuruluşlar, uluslararası medya ve bağımsız üst kurullar. Paradigmatik vesayetler Kürt, Alevi, Kıbrıs ve Ermeni sorunu üzerinden dayatılan vesayetler. Milli çıkarların tayin edildiği nihai merci TBMM'dir, halk iradesidir" diye açıkladı .