Kurtulmuş: Medreseler ve Dergahlar Yeniden inşa Edilmeli

Kurtulmuş: Medreseler ve Dergahlar Yeniden inşa Edilmeli

Kurtulmuş, Kocatepe Camisi'nde düzenlenen Camiler Haftası'nın açılış töreninde, din görevlilerine ve katılımcılara hitap etti.

Kurtulmuş, Kocatepe Camisi'nde düzenlenen Camiler Haftası'nın açılış töreninde, din görevlilerine ve katılımcılara hitap etti.
 Camilerin yeniden toplumun merkezi haline gelmesinin herkesin önceliklerinden biri olduğunu aktaran Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Bunlardan birincisi cami, sadece namaz kılınan bir yer değil. Cami, bir arınma merkeziydi. Cami sadece belli zamanlarda gelip günahtan arınılacak bir yer değildir. Bizim için hayat, her zaman sınavlarla günah ve sevaplarla doludur. Camiye girmeden önce de abdest alırken sadece fiziki olarak arınmayı değil aynı zaman da manevi olarak da arınmaya işaret eder. İkincisi cami, cem yeridir. Sınıfına, eğitimine, ırkına, mezhebine, meşrebine bakmaksızın bütün milleti, bütün ümmeti toplama yeridir. Ümmetin dertlerini konuştuğu, sevinçlerini paylaştığı yerdir. Caminin üçüncü temel meselesi ise bütün büyük medeniyetlerimizin merkezinde cami vardır. Selçuklu, Osmanlı, Endülüs şehirlerinde merkezde cami vardır."
 'CAMİ TOPLANMA YERİ OLSAYDI…'
 Camilerin günümüzdeki durumuna işaret eden Kurtulmuş, "Eğer camilerimiz tam manasıyla bütün milleti, bütün cemaati toplama yeri olsaydı, insanları çeken bir yer olsaydı, birtakım insanları toplamak için FETÖ benzeri sahte örgütlere ihtiyaç kalmayacaktı. Cami, 78 milyonun, 1.5 milyar İslam aleminin toplanma yeri gerçekten olsaydı birtakım sahte yerlerin Müslüman toplulukların içerisinden bir kısmını oluşturarak, ayrıştırarak başka cemaatleri, kapalı cemaatleri kurma yeri olmayacaktı" değerlendirmesinde bulundu.
 Cami, medrese ve dergahların İslam medeniyetinin önemli merkezleri arasında yer aldığını dile getiren Kurtulmuş, kapısının herkese açık olmasının üçünün de temel özelliği olduğunu ifade etti.
 "Herkese açık olan bu müesseselerimiz, bu fonksiyonlarını görmezse o zaman birtakım gizli örgütler, birtakım din adına kapalı birtakım örgütler ortaya çıkıyor ve ümmetin çoğunluğundan farklı olarak gizli birtakım yapılanmalar ortaya koyuyor" diyen Kurtulmuş, bunu önlemenin yolunun kapısı herkese açık olan camileri, medreseleri, dergahları yeniden inşa etmek olduğunu söyledi.
  'MEYDANI BOŞ BIRAKMAYACAĞIZ'
 Kurtulmuş, Camiler Haftası'nda bu konuların yeniden ele alınması gerektiğine işaret ederek, "Camiyi yeniden arınma, toplanma, toplumun merkezi, toplumsal sorunların çözüm merkezi haline getirmek zorundayız. Bunu yaparsak FETÖ benzeri sahte örgütlenmelere hiçbir şekilde meydanı boş bırakmayacağız. Bunu yaparsak İslam karşıtlarının, İslamofobi faaliyetlerini bu ülkede dahi yürütmesinin zeminini ortadan kaldıracağız." diye konuştu.
  'CAMİLERDEN YÜKSELEN O SESLER MİLLETİ YENİDEN BİRLEŞTİRDİ'
 Darbe girişiminin yaşandığı gece camilerden okunan selaları hatırlatan Kurtulmuş, "O gece camilerden yükselen o sesler, milleti yeniden Kerbela, Bedir, İstiklal Savaşı, Çanakkale ruhuyla buluşturdu ve camiler yeniden toplumun merkezi haline geldi" dedi.
 Kurtulmuş, o gece sela okuyan bütün müezzin ve imam hatiplere teşekkür etti.