'Kürtlerin diplomasi başarısı'

'Kürtlerin diplomasi başarısı'

'Kürtlerin diplomasi başarısı'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık'ı ziyareti sırasında konuştu.

Müslim, Peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçecek olmasına ilişkin "Peşmergenin gönderilmesi için siyasi karar alındı. Türkiye de kabul etti. Bu, Kürtlerin yürüttüğü diplomasinin başarısıdır. İşin sadece teknik kısmı kaldı. Bunun pratize edilmesini bekliyoruz" dedi.

Kobani'ye ABD uçakları tarafından ulaştırılan silahlar için de Irak Kürt yönetimine teşekkür eden Müslim, şunları kaydetti:

"Gönderilen silahlar, biz Kürtlerindi. Buradaki kardeşlerimizin gönderdiği silahlardı. Bizim için önemli olan halktır. Partiler açısından KYB ve KDP’nin de şüphesiz ki katkısı vardır. Özellikle Sayın Mesut Barzani, bu konu üzerinde hassasiyetle durdu. Onun bu konuda ne kadar çaba gösterdiğine yakinen şahidiz. Hepsine çok teşekkür ediyoruz."

Silah yardımının devam etmesini isteyen Müslim, "Çünkü bizi acıtan ve zor durumda bırakan IŞİD’in elindeki ağır silahlardır. Onlar tank ve toplarla bize saldırıyor. Elimizde onlara karşı koyacak silahımız yoktu. Şimdi yeni silahlar geldi. Fakat bunun yeterli olmadığını söylemek lazım. IŞİD vurulsa da elindeki ağır silahlarla hemen takviye yapıyor. Bu nedenle bizim silah ihtiyacımız çok fazla. Yardımların artmasını diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Müslim meclis başkanıyla görüşmesiyle ilgili de, “"Parlamento Başkanından özel bir talebimiz olmadı. Şu an yürütülen süreci yakından takip etmek için bazı görüşmelerimiz oldu. Kürdistan Parlamentosu, Rojava'daki kantonları tanıma kararı aldı. Bu nedenle Parlamento'ya teşekkür etmek istedim. Çünkü bu karar takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

Salih Müslim, gazetecilerin, Suriyeli Kürt siyasi partilerin, terör örgütü IŞİD'e karşı birlikte hareket etmek için Duhok'ta düzenlediği toplantıları hatırlatması üzerine Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu (ENKS) ile Demokratik Toplum Hareketi (TEVDEM) arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiğini, sonuç almaya yakın olduklarını kaydetti.