Kürt bakanlar yeniden Bağdat'ta

Kürt bakanlar yeniden Bağdat'ta

Irak'ta Maliki hükümeti ile Erbil yönetimi arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından hükümet çalışmalarına katılmama kararı alan Kürt bakanlar yeniden merkezi hükümet çalışmalarına katılıyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanı olarak yeniden Bağdat’tayım” dedi.
Kürt bakanlar dönüş kararını, Nuri Maliki’nin görevini Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar İbadi'ye teslim etmeyi kabul etmesinin ardından aldı.

Karşılıklı suçlamalar

Irak'ta, aralarında Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de bulunduğu beş Kürt bakan, Temmuz ayında Bağdat ve Erbil arasındaki karşılıklı sert açıklamaların ardından Maliki hükümetinin çalışmalarına katılmayacaklarını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı'na vekaleten Şii Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani atanmıştı.

O dönemde, yakında görevi resmen sonlanacak olan Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak devlet televizyonunda yayımlanan haftalık konuşmasında, “Kürt yönetimi IŞİD’in, El Kaide’nin ve Baasçıların üssü haline geldi ve biz buna karşı sessiz kalmayacağız” demişti.

Irak Başbakanı “Kürtler ülkenin birliğini düşünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” şeklinde konuşmuştu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, Başbakan Nuri Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Siyasi krizde çözüm adımları

Irak'taki siyasi krizin aşılmasına katkı sağlayacak ilk adım 15 Temmuz'da atılmış ve Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni Meclis Başkanı Sünni Selim Abdullah Cuburi olmuştu.

Meclisin 24 Temmuz'daki oturumunda ise Kürtlerin adayı Fuad Mahsum Irak'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Fuad Mahsum görevi kendisinin adaylığına büyük destek veren ve geçtiğimiz günlerde uzun tedavi sürecinden sonra Irak'a dönen Celal Talabani'den devraldı. Mahsum Irak Meclisi'ndeki oylamada aynı zamanda Maliki'nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu'ndan da büyük destek aldı.

Mahsum hükümeti kurması için Maliki yerine Şii siyasetçi Haydar İbadi'yi tercih etti.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise birçok kez Maliki'nin başında olduğu herhangi bir hükümette kesin bir biçimde yer almayacaklarını açıkladı.

Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaşma çerçevesinde meclis başkanı Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.