Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Kurban ibadetimize evrensel bir boyut kazandıralım...

 

Kurban ibadetimize evrensel bir boyut kazandıralım...

 


Rabbimizin insanlığa rahmetinin zirvesi göndermiş olduğu rahmet elçileri ve onlara tebliğ ettirmiş olduğu vahiylerdir. Hz. Âdem ve ona indirilen ilk vahiylerle başlayan rahmet halkasının son zinciri Kur'an ve Efendimizle tamamlanmıştır.
 
Efendimize kadarki tarihsel süreçte insanlığa İlahi Rehber olarak gönderilen peygamberlerin ve onlara indirilen vahiylerin tamamının muhatabı, yaşamış oldukları bölgelerin insanları olmuşlardır. Günümüz dilinde evrensellik olarak kavramsallaştırılan durum onlar için söz konusu değildir. Fakat Kur'an ve Sevgili Efendimiz evrensellik özelliğine sahip olmasından ötürü diğer peygamberlerimizden ve vahiylerden ayrılır. Bu özellik hem ilahi bir lütuf hem de Allah tarafından ümmete emanet edilmiş ağır bir sorumluluktur. Zamanın eskitemediği, mekanın ise sınır çizemediği bir nimete sahip olmak bizim için büyük bir ayrıcalıktır.

Bir insan ve onun getirdiği mesajı düşünün ki her daim tazeliğini muhafaza etsin. Kur'an'ı her okuyuşumuzda ayetler adeta bizlere ilk defa vahyolunuyor. Efendimizin hadislerini hayatımızın her bir döneminde bir başka anlıyor ve kavrıyoruz. Bugün her bir mümin Kur'an'ın ve Efendimizin evrenselliğini kendisi için büyük bir nimet olarak kabul ediyor. Bu nimetleri bir miras olarak kabul ettiğimiz gibi, bu nimetlerle gurur da duyuyoruz. Kur'an'ın ve Efendimizin evrenselliğinin farkında olmak ve bunlarla gurur duymak ne kadar hakkımızsa, bu nimetlere şükretmek te o kadar görevimizdir. Öyleyse evrensel bir peygamberin getirmiş olduğu evrensel bir kitaba inanan müminlerin evrensel özelliğe sahip hizmetler ortaya koyarak bu nimetlere şükretmeleri gerekir. Çünkü nimetin evrenselliği beraberinde evrensel sorumlulukları da getirir.

Efendimiz duygu ve tefekkür dünyasında, oluşturduğu vizyonunda, üstlendiği misyonunda ve ortaya koyduğu amellerinde, evrensel sorumluluk bilinciyle hareket etmiştir. Yaşamış olduğu dönemin devlet başkanlarına göndermiş olduğu davet mektupları bu bilincin bir sonucudur. Onun öz elleriyle yetiştirmiş olduğu neslin Medine'den dünyanın dört bir yanına dağılmaları ve oralarda vefat etmeleri, evrensel sorumluluk ilkesinin hakkıyla anlaşılmasının neticesidir. Hz. Ömer Efendimizin Fırat kenarında bir kurdun kapmış olduğu kuzudan kendisini mesul tutması evrensel sorumluluk bilincinin zirvesidir.

Efendimizin bizlere talim ettirdiği evrensel sorumluluk bilincimizin iki boyutu vardır;
 
Birincisi: Ümmet olarak birbirimize karşı sorumluluklarımız; Kur'an müminleri kardeş ilan ederek, Efendimiz ise ümmetin tamamını bir vücudun organlarına benzeterek ümmet içi sorumluluklarımızın temelini atmışlardır.
 
İkincisi: İnsanlığa karşı sorumluluklarımız: Yine Kur'an, iyi ve güzel olan her şeyi bütün insanlığa tavsiye etmemizi, kötü ve çirkin olan her şeyden de insanlığı sakındırmamızı bizlere emrederek insanlığa karşı sorumluluklarımızın dairesini çizmiştir.

Bugün her müminin yerine getirmesi gereken evrensel sorumlulukları vardır. Hiç birimizin bu sorumlulukları üzerinden atma lüksü de yoktur. Rabbimiz bu sorumluluklarımızı yerine getirebileceğimiz bütün imkanları bizlere lütfetti. Artık dünyanın her bir köşesinden haber alabiliyor ve oralara ulaşabiliyoruz. "Bilmiyordum, gidemezdim" gibi bahanelerimiz olamaz.

Her birimiz Afrika kıtasındaki Sudan'da ve Somali'de yaşanmakta olan kıtlıktan ve yoksulluktan haberdarız. Buralarda yaşamakta olan din ve insan kardeşlerimize karşı duyarsız kalamayız. Gelecek hafta Çarşamba günü idrak edeceğimiz Kurban bayramımıza ve kurban ibadetimize evrensel bir boyut kazandırabiliriz. Kurbanlarımızı bizlere vekaleten buralarda kesmek isteyen vakıf ve derneklerimize bağışlayarak bu insanlara karşı sorumluluklarımızı bir nebze de olsa yerine getirmiş oluruz. Son yıllarda ülkemiz Müslümanlarının ümmetin sorunlarına karşı duyarlılığına Rabbimiz şahittir. Bu duyarlılıklarımızın seviyesini bir kat daha artırarak Sudan ve Somali'deki kurban organizasyonlarına daha fazla destek olalım. Unutmayalım ki kurbanlarımızın ne etleri ne de kanları Rabbimize ulaşır, O'na ulaşan bizim sorumluluk bilincimizidir.

Ribat İnsani Yardım Derneğimiz bu yıl da Sudan'daki kurban organizasyonu için bütün hazırlıklarını tamamladı. Sizlerin desteğiyle oradaki kardeşlerimizin bayramlarına anlam katacak ve sevinçlerine vesile olacaktır.
 
Evrensel sorumluluklarının bilincinde olup, bunları yerine getirmek için çaba sarf eden bütün kardeşlerime teşekkür ediyor, başta ülke Müslümanları olmak üzere ümmetin bütün fertlerinin bayramlarını tebrik ediyorum
 
yeniakit

Bu yazı toplam 1574 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar