Kumanova Harabeye Döndü

Kumanova Harabeye Döndü

Makedonya'nın kuzeyindeki Kumanova, güvenlik güçleri ile silahlı bir grup arasındaki 28 saatlik çatışmanın ardından adeta savaş alanını andırıyor.

Mahalledeki 15'ten fazla ev harabeye dönerken, duvarlardaki kurşun izleri şehirdeki çatışmaların şiddetinin göstergesi.
Çatışmaların ardından Tedo Mendol Mahallesi'ne giren AA ekibi, hala olayın etkisinde olan vatandaşlarla görüştü.
Kumanovalı Sadri Asani, çatışmaların başlamasından yaklaşık bir saat sonra ailesi ile birlikte mahalleden çıkmayı başardığını belirterek, yaşadıklarını hayatı boyunca unutamayacağını söyledi.
Çatışmaların başladığı cumartesi sabahının öncesinde, kentte hiçbir tehdit unsuru fark etmediklerini hatta bir gece öncesinde arkadaşlarıyla birlikte gece yarısına kadar dışarıda oturduklarını anlatan Asani, "Şüpheli hiçbir şey fark etmedik. Silahlı hiçbir gruba rastlamadık. Ne oldu, nasıl oldu anlamıyorum" diye konuştu.
Arnavut kökenli Asani, kentteki Makedonlarla hiçbir zaman anlaşmazlık yaşamadıklarını, bir arada yaşamaya alıştıklarını belirterek, "oynanan oyunun" Arnavutlarla Makedonlar arasındaki ilişkilerle hiçbir alakası olamayacağını vurguladı.
Çatışmaların ardından evlerine dönen Yaşari ailesi, evlerinin yerinde harabe buldu. Yaşari ailesinden, ismini vermek istemeyen yaşlı bir kadın, evleri yanmaya başladığında tüm ev ahalisinin aynı odada olduğunu aktararak, "Diğer odanın üzerindeki çatı çöktü, gelinim alevleri fark etti. 'Yanmaktansa kurşunla ölelim' diyerek kendimizi dışarı attık. Evden çıkıp yolun karşısına geçtiğimizde, polis bizi aldı" diye konuştu.
Şabi Asani ise çatışmalar başladığında uykuda olduğunu anlatarak, olayın şokunun etkisiyle bodrum katına saklandığını söyledi.
Ailesi ile birlikte bodrumdan çıkarken duman kokusu hissettiklerini ve evlerinin yandıklarını gördüklerini ifade eden Asani, "10-15 dakika daha bodrumda kalsaydık muhtemelen evle birlikte yanacaktık" şeklinde konuştu.
Hayatlarını normale döndürmek için uzun bir zamana ihtiyacı olan Kumanovalılar, yardım için yetkililere çağrıda bulundu.
 Muhalefet lideri Zaev, Kumanova'da 
Muhalefet partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zoran Zaev de çatışmaların ardından dün Kumanova'yı ziyaret etti.
Zaev, yaptığı açıklamada, evleri yıkılan Kumanova halkı için acil yardım çağrısında bulunarak, "Halk, operasyona katılan polislerin kendilerine karşı iyi davrandığını söylüyor. Verilen maddi zarar tamir edilmeli ancak vatandaşların yaşadığı travmanın verdiği hasar, hiçbir zaman onarılamayacak" ifadesini kullandı.
 Olay
Makedonya polisi, Kumanova'nın Tode Mendol Mahallesi'nde cumartesi sabahı, silahlı bir grubun bulunduğu bir eve operasyon düzenlemiş, evdekilerin polise silahla karşılık vermesi üzerine taraflar arasında çatışma çıkmıştı. Yaklaşık 28 saat süren çatışmalarda 8 polis hayatını kaybederken, 37 polis de yaralanmıştı.
Üsküp Mahkemesi, teslim olan 30 saldırgan hakkında bir ay gözaltı süresi verirken, çatışmalarda 14 saldırgan hayatını kaybetmişti.
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski daha önce yaptığı açıklamada, silahlı grubun hedefinin bazı devlet kurumlarına ve sivillere yönelik saldırılar düzenlemek olduğunu ifade etmişti.
(AA)