Kum Fırtınası Gazzelileri Vurdu

Kum Fırtınası Gazzelileri Vurdu

Gazze'nin Huzaa beldesinde konteyner evlerde yaşayan Filistinliler, kum fırtınası nedeniyle zor günler yaşıyor

Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin gibi Ortadoğu ülkelerinde etkili olan kum fırtınası, İsrail'in geçen yıl düzenlediği saldırılarda evleri yıkıldığı için konteynerlerde yaşamak zorunda kalan Gazzelilerin çilesini bir kat daha artırıyor. Yüksek sıcaklık ve kum fırtınası pek çok kişinin sağlık sorunları yaşamasına neden oluyor.

Gazzeli Vafsi en-Neccar, geçen yılki savaşta bin 300 evin tamamen ya da kısmen yıkıldığı Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a bağlı Huzaa beldesinde bulunan yaklaşık 100 konteyner evden birinde yaşıyor. Neccar, aile fertlerinin sağlığını fırtınayla taşınan mikrop ve virüslerden korumak için pencereleri kapatmaya çalışsa da kum tanelerinin her yeri kapladığını ifade etti.

"Durumu kabullenmekten başka çaremiz yok"

Neccar, kum tanelerinin gözünde sebebiyet verdiği alerji ve beraberindeki kaşıntıdan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Güneş ışığını fazla aldığı için zaten sıcak olan konteyner evler fırtına nedeniyle yaşanılmaz bir hal aldı" dedi. Çocuklarının küçük haşerelerin ısırması, kum fırtınası ve sıcaklık nedeniyle çeşitli cilt hastalıklarına yakalandığını belirten Neccar, "Hastalıklarla nasıl başa çıkacağımızı bilmediğimizden içinde bulunduğumuz durumu kabul etmekten başka çaremiz yok" diye konuştu.

Kısıtlı imkanları nedeniyle fırtınanın oldukça etkilediği yerlerden olan Huzaa sakinlerinin en çok ihtiyaç duyduğu su da yeterli miktarda bulunmuyor. Dokuz kişiden oluşan ailesiyle konteyner evde yaşayan ve nefes darlığı çeken Rende Muhammed, "insan gibi bir yaşamları" olmadığından şikayet etti.

Su sıkıntısı şartları ağırlaştırıyor

Eşyalarının ve hatta yiyeceklerin bile kumlarla dolduğunu belirten Muhammed, çocukları serinletmek ve kumlardan arındırmak için ihtiyaç duydukları suyu bile zor bulduklarını bu nedenle sıkıntıların bir kat daha arttığını ifade etti.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

AA