Kullanılmayan cezaevinde yaşıyorlar

Kullanılmayan cezaevinde yaşıyorlar

Akçakale'ye gelen çok sayıda Suriyeli sığınmacı kullanılmayan cezaevinde yaşıyor, günlük işlerde çalışıyor...

İç karışıklığın sürdüğü Suriye'nin IŞİD kontrolündeki Rakka kentinden kaçarak Türkiye'ye sığınan 80 Suriyeli, 5 yıldır kullanılmayan Akçakale Cezaevi'nde yaşıyor.

Ülkelerindeki savaş ve yaşadıkları kentin kontrolünü ele geçiren IŞİ’in uyguladığını iddia ettikleri baskıdan kaçan 80 Suriyeli, yaklaşık 8 ay önce sınırı geçerek Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine geldi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyeliler, kamplarda yer bulamayınca 5 yıldır atıl durumda olan eski cezaevine yerleşti. Kapı, pencere, elektrik ve suyu olmayan eski cezaevinin koğuşlarını odaya dönüştürerek burada yaşamaya başlayan Suriyeliler, buldukları günlük işlerde çalışarak karınlarını doyuruyor. Perdelerle böldükleri eski koğuş yeni odalarının sökülen pencerelerini battaniyeler ile örten Suriyeliler, başlarını sokacak yer buldukları için kendilerini şanslı bulduklarını söyledi.

Cezaevinde kalan 30 civarındaki Suriyeli çocuk ise günün büyük bölümü koğuşlar arasında oynayarak geçiriyor. 5 çocuğu ve eşiyle birlikte aylardır eski cezaevinde hayat mücadelesi veren Ahmet El Hüseyin, ilçe halkının desteğiyle yaşamlarını sürdürdüklerini anlatırken Türkiye'ye teşekkür edip, Suriye'de bir an önce huzurun sağlanmasını diledi.