Kudüs'ün Gençleri Aksa için 'Tek Vücut'

Kudüs'ün Gençleri Aksa için 'Tek Vücut'

Kudüslü gençler, İsrail askerlerinin Aksa 'ya yönelik ihlalleriyle başa çıkabilmek için siyasi eğilimlerini bir kenara bırakarak ortak mücadele veriyor.

Mescid-i Aksa'nın avlusunda sayıları onlarla ifade edilen, farklı siyasi eğilimlere sahip Filistinli gençler, İsrail yönetiminin Mescid-i Aksa'yı bölme planına karşı tek vücut halinde hareket ediyor.

Erkek ve kızlardan oluşan, güvenlik gerekçesiyle yüzlerine maske takan Filistinliler, siyasi görüşlerini bir kenara bırakarak, Mescid-i Aksa'yı, İsrail askerlerinin baskınları sırasında savunuyor.

Aksa bünyesindeki Kıble Mescidi'nde bulunan söz konusu gençlerden biri, "İsrail'in bölme planına karşı Aksa'yı savunmayı bir görev olarak görüyoruz. Bunu da taşlarla, ayakkabılarla veya elimizde o anda ne bulunuyorsa onlarla yapıyoruz" dedi.

Yaşlarının 18 ila 25 arasında değiştiği tahmin edilen gençlerin maskelerinin renkleri de siyasi eğilimlerini sembolize ediyor. Örneğin, yeşil maske Hamas, siyah İslami Cihad Hareketi, kırmızı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin şalı (Kufiyye) ile yüzlerini örtenlerin ise Fetih yanlısı olduğu belirtiliyor.

Gençler, İsrail'in son zamanlarda artan ihlal ve baskınları karşısında akşamları Kıble Mescidi yakınlarından topladıkları taşları Aksa'yı savunma amaçlı kullanmak için plastik kutular ve seccadelerin arasında saklıyor. 

Bazı gençler, tehlikeleri göze alarak Kıble Mescidi'nde gizleniyor

İsrailli örgütlerin Aksa avlusuna girecekleri yönünde haber alan gençler, Kıble Mescidi'nde itikafa girmek istiyor, buna izin verilmediği takdirde ise öğle vakitlerinde Aksa'ya giriyor. İsrail askerlerinin yatsı namazının ardından Aksa'da kimsenin kalmasına izin vermemesi sebebiyle gençler zaman zaman tüm tehlikeleri göze alarak Kıble Mescidi'nde gizleniyor. 

Geceyi Kıble Mescidi'nde gizlenerek geçiren gençlerden biri "Geceleyin namaz kılıyor, Kur'an-ı Kerim okuyoruz, Allah'tan yardım ve şehit olmayı niyaz ediyoruz" şeklinde duygularını dile getirdi. 

Mescid-i Aksa'ya baskınların başladığı geçen pazar gününden bu yana, teknolojik ve askeri olarak tam teçhizatlı İsrail askerlerine günde yaklaşık 4 saat boyunca taş ve sopa gibi ilkel nesnelerle karşılık veren gençlerden bazıları, askerlerin plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu yaralandığı için kutsal mekandan ayrılmak zorunda kalmıştı.

Aksa içerisinde yaşanan olaylardan İsrail'in, gençleri sorumlu tutması üzerine, Mescid-i Aksa Müdürü Ömer el-Kisvani, "Biz, gerginliğin tırmanmaması için Mescid-i Aksa'ya baskın yapan polislerden El-Meğaribe Kapısı'nı Yahudi yerleşimcilere kapatmalarını istedik ancak polisler bu talebimizi kabul etmedi. Olayların sorumluğu tamamen polislere ait" demişti. 

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde pazar günü Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Öte yandan, İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein, "Keskin nişancıların taş atan Filistinlilere karşı gerçek mermi kullanmasını" içeren kararı bugün onaylamıştı.