Kudüs Muhafızından Soma taziyesi

Kudüs Muhafızından Soma taziyesi

Kudüs Muhafızı ve Filistin 1948 İslami Hareketi Lideri Raid Salah, kurucuları arasında yer aldığı Ümmet Vakfı'nın açılış programı için İstanbul'a geldi. Bunun, Soma'da şehit olan kardeşleri için bir taziye sunma fırsatı da verdiğini söyleyen Salah, 'Soma

El-Halil Üniversitesi'nde İslam hukuku alanında eğitim alan ve 1989 yılından 2001 yılına dek Ummul Fahm Belediye Başkanlığı görevini yürüyen Salah, 2001 yılından bu güne yürüttüğü İslami Hareket liderliği göreviyle tüm vaktini Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın korunması için sarf ediyor. Mayıs 2010'da İsrail ordusunun saldırısına uğrayan Gazze filosundaki aktivistler arasında yer alan ve sonrasında çeşitli vesilelerle Türkiye sık sık davet edilen Şeyh Raid Salah, Siyonist mahkemelerin baskısı altında.

Kudüs Muhafızına İsrail Baskısı

Halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek, polisin görevini yapmasını engellemek gibi asılsız suçlamalarla defalarca göz altına alınan, yargılanan, hapse mahkum edilen Kudüs Muhafızı Salah, bu işlemler için 'sayısını bile unuttum' diyor. Şuan hakkında sürmekte olan 7 farklı dava var. Farklı farklı suçlamalarla yıllarca İsrail zindanlarında hapis yatan ve hakkındaki davalara her geçen gün yenisi eklenen Salah'ı Kudüs'ten uzak tutmak isteyen İsrail her yolu deniyor. Çoğu zaman şartlı tahliyelerle salınan ve İsrail dışına çıkması veya Mescid-i Aksa'ya yaklaşması yasaklanan Salah ise mücadelesini sürdürüyor.

Kral Faysal Ödülü ve Ümmet Vakfı

Dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan 'Kral Faysal İslama hizmet' ödülünün 2013 yılındaki sahibi olan Şeyh Raid Salah, ödül olarak verilen 200 bin dolar para ödülünün yarısını Suriyeli çocuklar için sarf edeceğini, kalan yarısı için de Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın yararına kurulacak bir vakıf için sarf etmek istediğini belirtmişti. Bu söz üzerine başlayan çalışmalar geçtiğimiz haftalarda resmi işlemleri tamamlanarak kurulan Ümmet Vakfı projesiyle hayat buldu. 24 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek özel açılış programı için İstanbul'da bulunan Şeyh Raid Salah ile Mavi Marmara'yı, İsrail'in artan Mescid-i Aksa saldırılarını ve Türkiye'yi Yeni Şafak'a anlattı.

Mavi Marmara Zafer Simgesidir

Mavi Marmara sizin için neyi ifade ediyor sorumuza, 'Mavi Marmara, her kesimi birleştiren, her sesi bir araya getiren, özgürlük ve abluka altındaki Gazze'nin ablukasını kırmak için yola çıkan uluslararası bir projeydi' cevabını veren Salah, Mavi Marmara yeryüzünün özgür insanlarının İsrail işgaline karşı zaferini simgesidir, diyor.

'Tüm dünyaya Gazze'nin cömertliğini ve özelliklerini, önemini gösterdi Mavi Marmara, bu direnişin bu yaşantının uzak bir hayal değil, çok yakında olduğunu ispat etti. Şunu iyi bilmemiz gerekiyor ki, Mavi Marmara bir kerede gerçekleşmiş, kısa vadeli bir proje değildir. Bilakis, dünyaya ve tüm insanlığa sürekli bir mesajı var, dünya üzerinde yaşayan tüm insanları Gazze'nin ablukasını kırmaya çağırıyor. Bu yüzden defaatle söylüyorum ki, Mavi Marmara'ya ve Mavi Marmara Şehitlerine olan vefa korunmalı ve bu davadan vazgeçilmemelidir. Önemli olan çıkış noktasıydı ve bu başarıldı, ilk adımlar atıldı, şimdi onu devam ettirmek bizim boynumuzun borcudur. Sonunu düşündüğümüz zaman sonuç ne olursa olsun kazanan biz olacağız bundan asla şüphemiz yok, zira biz hak üzereyiz, batıl olan bu ablukayı koyan ise İsrail'dir.

Osmanlı ve 2. Abdülhamit vurgusu

Son dönemde sıklaşan Mescid-i Aksa'da baskınları ve artan Siyonist saldırıları için 'İsrail'in şerri, daimi bir şerdir' diyor. Bu tehlikenin İsrail'in işgalci zihniyeti değişmedikçe var olmaya devam edeceğinin altını çiziyor.

Türkiye ve türk halkıyla ilgili olarak ise, 'Biz Türk halkıyla tek bir davanın savunucusuyuz ve Kudüs ve Mescid-i Aksa bizi birleştiriyor' diyor. Bizim 500 yıllık bir ortak Osmanlı geçmişimiz var, diyen Salah, her zaman olduğu gibi Sultan Abdulhamid'den bahsetmeyi ihmal etmiyor; 'Osmanlı'nın Filistin ve Kudüs'e nasıl sahip çıktığını unutmamak lazım, Sultan 2. Abdülhamid'in söylediği 'Ey Müslümanlar! Birleşin!' sözünü çok iyi okumak lazım. Bunlar çok önemli noktalar.'

Sizin acınız bizimdir

Eklemek istediğiniz bir şey var mı, dediğimizde konuyu Soma'da yaşanan maden faciasına getiren şeyh Raid Salah, 'Hiç tereddüt etmeden söylüyorum biz gerçekten Türk Halkını çok seviyoruz ve sizin sevinçleriniz bizim sevincimiz, acılarınız bizim acımızdır.' diyor.

"Soma'da şehit olan kardeşlerimiz için taziye sunmayı kendime bir borç bildim ve geldim. Kendi ailemizin bireylerini kaybettiğimizde duyduğumuz acının aynısını duyuyoruz. Bu bizim için Kudüs'ten Ankara'ya uzanan büyük bir ailenin öyküsüdür."

Yeni kurulan Ümmet Vakfı'na dair

Suudi Arabistan'dan aldığım 'İslam'a hizmet' ödülünün yarısını Suriyeli yetim ve kadınlara bağışladım, diğer yarısıyla ise Mescid-i Aksa'ya hizmet edecek bir vakıf kurmak istedik. Bu vakfın İstanbul'da olması beni ayrıca gururlandırıyor. Atalarına, kendilerine gönülden bağlı olduğumuz bir halk ile aynı nefesi solumaya ihtiyacımız var. Bu vesileyle de buraya gelip gitmek onur verici.

Tayyip Erdoğan ile gurur duyuyorum

Ben bir Müslüman olarak Türkiye ile ve Türk hükümeti ile gurur duyuyorum. Tayyip Erdoğan ve onun yöneticiliğiyle de gurur duyuyorum. Şüphesiz Türkiye'nin bugünkü duruşu, tüm Arap liderler ve İslam aleminin liderleri için bir örnek teşkil ediyor. Türkiye bugün evladına kıyamayan bir anne gibi hassas bir duruş sergiliyor. Tüm mazlumlara kucak açarak bunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Ne Myanmar'daki Müslümanları, Ne Orta Afrika'daki Müslümanları, ne Suriye'yi ne de Mısır'ı asla unutmuyor. Türkiye bugün, güçlü iradenin ve işgalci İsrail'in hezimetinin göstergesidir.

NURİYE ÇAKMAK - KÜBRA TÜRK / YENİSAFAK