Kudüs İntifadası, İsrail'de Politik Çatlaklar Oluşturuyor

Kudüs İntifadası, İsrail'de Politik Çatlaklar Oluşturuyor

İsrail'de İntifada karşısındaki başarısızlık siyasetçiler ve güvenlik yetkilileri arasında derin ayrışmalar oluşturmuş durumda...

İsrail'de İntifada karşısındaki başarısızlık siyasetçiler ve güvenlik yetkilileri arasında derin ayrışmalar oluşturmuş durumda. Moshe Yaalon ise Halil ve Kiryat arasında bir duvar örülmesine karar verdi.
 
Siyonist işgal devletinin Kudüs İntifadasını topyekün bir şekilde bastırmaya yönelik çabalarına rağmen son günlerde başbakan Benyamin Netanyahu ve savunma bakanı Moşe Yaalon arasındaki ihtilaflar gün yüzüne çıkmış durumda. İsrail ordu komutanları ise bu ikilinin aksine İntifada ile mücadelede farklı yöntemler izleme taraftarı. 
 
Yediot Ahronot gazetesinde çıkan habere göre; İsrail siyasi mercileri, iç istihbarat ve güvenlik teşkilatı ŞABAK'ın terörle mücadele noktasında oldukça yetersiz olduğu kanaatinde.
 
İsrail Güvenlik yetkililerine yakın kaynaklarda çıkan haberlerde ise İsrailli siyasi mercilerin, güvenlik güçlerinin İntifada ile mücadelede yanlış yollar izlediğini ve operasyonların başarısızlıkla sonuçlandığını belirttiği aktarıldı. 
 
Öte yandan, Filistin direnişinin Halil'den Batı Şeria'ya doğru yayıldığı, askeri ve istihbarat kaynaklarının böyle giderse direnişin Yeşil Hatta kadar ulaşacağını belirttiği ve bunun sonucunda Afula, Samiriye ve Yezreel Vadisi gibi bölgelerin hedef alınacağı aktarıldı. 
 
İşgal devleti Savunma Bakanı Moşe Yalon ise bu tehditlere karşı İsrail parlamentosu (Knesset) Tel Aviv hükümetinin yakın bir zamanda Halil'de bir güvenlik duvarı örmeye başlayacağını açıkladı. Siyonist bakan, bu duvarın Filistinlilerin İsrail emniyet güçlerine karşı saldırılarının önüne geçmek için örülmesi gerektiğini belirtti. 
 
Halil kenti Kudüs İntifadası süresince Filistin direnişinin ve çatışmaların en yoğun yaşandığı yer olma özelliği taşıyor. İşgal devleti 2000 yılından bu yana işgal toprakları üzerinde farklı noktalarda birçok güvenlik duvarı örüyor.    

İslami Analiz