Kudüs Gücü'nün Yeni Komutanı İsmail Gani Kimdir?

Kudüs Gücü'nün Yeni Komutanı İsmail Gani Kimdir?

Kasım Süleymani'nin halefi, İran'ın seçkin Kudüs Gücü'nün yeni komutanı İsmail Gani kimdir?

İran'ın Orta Doğu politikasının mimarı olarak gösterilen General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından şehid edilmesinden çok kısa süre sonra seçkin Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün yeni komutanı açıklandı.

Uzun yıllar Süleymani'nin yardımcılığını yapan İsmail Gani, Kudüs Gücü'nün komutanlığına atandı. Gani, İran'ın suikastın sorumlularından "intikam alma" sözünü hayata geçirilmesinde kilit rol oynaması beklenen isimlerden biri.

Kudüs Gücü, 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından kuruldu ve bugün İran'ın ülke dışındaki faaliyetlerini yürütüyor.

Bu nedenle, bu birimin komutanlığını yürütenler, sıradan bir askeri lider olmanın ötesinde siyasi ve uluslararası güce sahip kişiler haline geliyor.

Süleymani'nin yerine getirilen 63 yaşındaki General Gani, Şiilerin en kutsal yerlerinden biri olan Maşhad'da doğdu. 1980 yılında Devrim Muhafızları'na katıldı.

1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak savaşında asker olarak orduda görev yaptı.

Gani: Süleymani ile ben savaşın çocuklarıyız

Bu dönemde tanışan Süleymani ile Gani'nin dostluğu uzun yıllar boyunca devam etti. İran basınında yer alan haberlere göre, Gani, Süleymani ile ilişkisini, "Biz savaşın çocuğuyuz" sözleriyle tarif ediyor.

Savaşın ardından Kudüs Gücü'ne katılan Gani, İran'ın Afganistan ile Türkmenistan sınırında yer alan Horasan eyaletinde görev yaptı.

Bu dönemdeki faaliyetlerine ve görevine ilişkin çok fazla bir bilgi bulunmuyor. Ancak Süleymani'nin İran'ın batısında Irak ve Körfez hattından sorumlu olduğu, Gani'nin ise uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi ve Afganistan'da Taliban'a karşı mücadele eden Kuzey İttifak'a yapılan yardımları yönettiği düşünülüyor.

Ayrıca Gani'nin Kudüs Gücü'nün gündelik işleyişiyle ilgili daha idari sorumlulukları olduğu da öne sürülüyor.

İsmail Gani, 2012 yılında ABD tarafından yaptırım listesine alındı.